T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

I mozak treba vježbati

I Športski bridž klub Samobor predstavio se u povodu Europskog tjedna sporta

I mozak treba vježbati

Športski bridž klub Samobor djeluje već trideset godina. Svojim sugrađanima članovi kluba su se predstavili u sklopu Europskog tjedna sporta u subotu, 30. rujna, na glavnom gradskom trgu, demonstrirajući igru te zaiteresiranima objasnili osnovna pravila. Bridž se igra sa standardnim špilom od 52 karte bez jokera, a u igri pomažu i rekviziti - kutije za licitaciju i uložnice za raspodijeljene karte (biding box i board, rekli bi bridžisti).
Bridž je priznat kao sport u kojem natjecatelji igraju s istim podjelama karata pa su i obračuni rezultata objektivni. Igra se u paru ili timski, a igrači napreduju u kategorijama i natječu se za naslove.

Članica kluba, naša sugrađanka Nikica Šver, sa svojom partnericom Marinom Pilipović, osvojila je prošle godine 15. svjetske bridž igre (poznatije kao Olimpijada bridža) u konkurenciji parova. To je najveći uspjeh hrvatskog bridža do sada. 
Nikica Šver bila je i na Trgu, nakon što je sa svojom grupom učenika 6. i 8. razreda, koji pohađaju izvannastavnu aktivnost "Mini bridž", njihovim vršnjacima u Bregani predstavila ovu igru na prezentaciji sportova ispred škole.
U Hrvatskoj je registrirano preko 600 igrača okupljenih u Hrvatskom bridž savezu, koji je član i HOO-a, kao i svjetskih bridž organizacija.

Bridž ima i vrlo važnu ulogu u promociji turizma Grada Samobora. Klub tradicionalno organizira turnire za Fašnik, Dan grada Samobora, Martinje i Božić, koje posjećuju i mnogi parovi iz ostalih gradova.

Bridž je prava gimnastika mozga, jer održava naše mentalno zdravlje i u dubljoj starosti. Vjerojatnost i kombinatorika, poticanje pamćenja i pristojno ponašanje su samo neka obilježja ove igre pa iz kluba pozivaju svoje sugrađane da im se pridruže i dođu krajem listopada na besplatan tečaj bridža.

 

Objavljeno: 02.10.2017.