T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Lara Cvjetko zlatna na Svjetskom kupu

Lara Cvjetko osvojila je jučer zlatnu medalju na Svjetskom kadetskom kupu u Zagrebu.

Lara Cvjetko zlatna na Svjetskom kupu

U organizaciji Hrvatskog judo saveza natjecanje je održano u Sportskoj dvorani Sutinska vrela u Podsusedu. Riječ je o 13. izdanju Svjetskog kadetskog kupa koji se boduje za svjetsku kadetsku listu. Dva su se dana mladi natjecatelji borili za mjesto na podiju na ovom prestižnom natjecanju koje je već nekoliko godina unatrag jedno od najjačih kadetskih natjecanja, a ove je godine okupilo rekordnih 793 natjecatelja iz 37 država s tri kontinenta.

Aktualna europska prvakinja i prva na svjetskoj kadetskoj listi u kategoriji do 57 kilograma, Lara Cvjetko iz Judo kluba Profectus Samobor nije imala lak zadatak. U njezinoj je kategoriji nastupila čak 61 natjecateljica, a to je za Laru, iako je kao prva nositeljica prvo kolo bila slobodna, značilo čak 5 borbi. U drugom kolu Lara je ipponom pobijedila suparnicu iz Srbije, zatim i brončanu s kadetskog prvenstva Italije te u četvrtfinalu i reprezentativku Poljske. Polufinale je Lari donijelo nimalo laku protivnicu, kadetsku prvakinju Brazila Gabriellu Gonzagu. U početku vrlo dinamične borbe Lara je povela wazarijem, ali je uskoro je Brazilka izjednačila i borbu vratila u neizvjesnost. Pri polovici borbe isplatila se Larina agresivnost i dominacija i uspjela je nametnuti svoj gard, ponovo baciti Gonzagu i osvojiti ulaz u finale.

U finalnoj borbi Lari se suprotstavila Mađarica Szofi Ozbas, europska prvakinja i brončana sa svjetskog kadetskog prvenstva 2017. u kategoriji 52 kilograma. Mađarica je krajem prošle godine promijenila kategoriju i već je zabilježila značajne rezultate u kategoriji do 57 kilograma. Osim toga, mađarski su treneri dobro proučili način Larine borbe, pa je Lara vrlo teško hvatala svoj gard. Uz gromoglasnu podršku s tribina Lara je uspijevala nametnuti svoj ritam i protivnicu natjerati na pokušaje blokiranja i pogreške. Suci su to kažnjavali i 20 sekundi prije kraja borbe Mađarici dosudili treću, diskvalificirajuću kaznu. Time je Lara došla do zlatne medalje i pridružila se svojim klupskim kolegicama, Katarini Luciji i Heleni Vuković koje su u proteklim godinama pobjeđivale na ovom natjecanju.

Judo klub Profectus Samobor je u posljednjih 5 godina najuspješniji hrvatski klub s čak 3 zlatne i jednom brončanom medaljom na Svjetskom kupu u Zagrebu.

U subotnjem dijelu natjecanja za Profectus je nastupila i Tena Pšeničnjak, kojoj je ovo bio prvi ovakav turnir. Osim nervoze, ni ždrijeb joj nije išao na ruku, pa je prvu borbu imala protiv iskusnije, kadetske viceprvakinje Češke. Iako je pružila dobar otpor, Tena je borbu izgubila, ali stjecanje iskustva je ionako bio glavni cilj njezinog natjecanja.

Lara Cvjetko je s novih 100 bodova učvrstila svoj svjetski broj 1, a natjecanja svjetskog kupa se nastavljaju sve do Europskog kadetskog prvenstva na kraju lipnja.

Objavljeno: 13.03.2018.