T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Održana elektronska sjednica Skupštine Samoborskog športskog saveza

Usvojeno izvješće Samoborskog športskog saveza za 2020. godinu kao i raspodjela sredstava iz Programa za 2021. godinu.

Održana elektronska sjednica Skupštine Samoborskog športskog saveza

Dana 12. ožujka 2021. godine održana je elektronska redovna sjednica Skupštine Samoborskog športskog saveza na kojoj su se glavne točke dnevnog reda odnosile na financijsko i programsko izvješće za 2020. godinu kao  i raspodjelu sredstava iz Programa JP u sportu grada Samobora.

U obraćanju predsjednika Samoborskog športskog saveza gosp. Mire Kelečića navedeno je da je u protekloj godini Program JP u sportu grada Samobora realiziran u ukupnom iznosu od 6.054.000,00 kn što je obzirom na cjelokupnu godinu i probleme koji su nastali u sustavu funkcioniranja sporta  zbog pandemije Covid-19 izuzetno pozitivno.

U cilju očuvanja osnovnih ljudskih vrijednosti – zdravlja i života sport i sportaši bili su tijekom 2020. godine prisiljeni pridržavati se brojnih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera Civilne zaštite, a što je tijekom godine dovelo do periodičnih prestanaka rada i djelovanja u sportu i sportskim udrugama Samobora te nemogućnošću provedbe treninga i natjecanja.

U skladu s gore navedenim, Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za potrebe realizacije Programa Javnih potreba u sportu grada Samobora realizirao se u potpunosti i prema mogućnostima, a u skladu s provedbom mjera Nacionalnog stožera i u cilju zaštite zdravlja svih građanki i građana Samobora i Republike Hrvatske.

Tijekom 2020. godine mjesečne isplate prema udrugama išle redovito svaki mjesec bez obzira što u nekim dobnim kategorijama nije bilo natjecanja ili što su se treninzi održavali s prekidima u nekoliko navrata zbog odluka Stožera civilne zaštite RH. Iz tog razloga  odlukom Izvršnog odbora  definirani su dodatno prihvatljivi troškovi pravdanja sredstva programa što je omogućilo da klubovi mogu u potpunosti raditi dodatno na razvoju kluba, podizanju kvalitete rada i rezultata, nabavi opreme te stvaranju boljih uvjeta rada u udruzi.
 

U godini u kojoj su brojna natjecanja zaustavljena ili se nisu  održala  samoborski sport ipak je imao odličnih rezultata od kojih je predsjednik istaknuo; Helena Vuković iz Judo kluba Profectus osvojila je 1. mjesto na Europskom judo kupu za seniore u  Dubrovniku kao i 5. mjesto na Europskom prvenstvu za mlađe seniore i  juniore, naslov prvakinje Hrvatske Ane Lenard iz Karate kluba Samobor kao i odlične rezultate njihovih sportaša mlađih dobnih kategorija,  RK Rudar uvjerljivo vodi na ljestvici 1. lige sjever s pozitivnim uvjerenjem da ćemo u idućoj sezoni gledati u Samoboru Premijer ligu; odlični rezultati Judo kluba Samobor koji imaju naslove viceprvaka Hrvatske Josipa Šančića te Matee Svečnjak i Sare Šančić. Košarkaški klub Samobor prvi put u povijesti natječe se u 1. jedinstvenoj HKL. Dobrim rezultatima odnosno pomakom u rezultatima mogu se pohvaliti klubovi u nogometu gdje se Nogometni  klub Samobor nalazi na 1. mjestu ljestvice jedinstvene županijske lige s tedencijom ulaska u viši rang u sljedećoj sezoni, a NK Zrinski i NK Bregana uspješno drže prvo i drugo mjesto u svojem rangu natjecanja. Pohvala tradicionalno ide i sportašima Orijentacijskog kluba Japetić i Matiji Razumu na naslovu prvaka Hrvatske, Franu Bošnjaku iz BBK Šišmiš, Mariu Vavru prvaku Hrvatske iz Streličarskog kluba Samobor, Pavlu Joziću i Antoniu Kosmatu iz sporta osoba s invaliditetom te svim drugim klubovima koji su se nosili na najkvalitetniji način s pandemijom Covid- 19 tijekom 2020. godine.

Tijekom 2020. godine veći naglasak dao se na programe investicija u infrastrukturu u sportu kao i nabavu sportske opreme  gdje su sklopljeni ugovori s 15 samoborskih udruga kojima se financirala nabava potrebne opreme i investicijskog ulaganja u objekte sporta koje koriste za realizaciju svojih programa. Također, važnu ulogu je imalo i školovanje kadrova u sportu gdje je za pohvaliti veliki broj kandidata iz samoborskih udruga koji su se javili na programe osposobljavanje i školovanja za poslove trenera u sportu.

Krajem godine Samoborski športski savez u suradnji s Ustanovom SOS financirao je besplatno klizanje za sve učenike Samobora.

Pod točkom 5. dnevnog reda  Skupštinari su jednoglasno usvojili  prijedlog raspodjele sredstava Programa Javnih potreba u sportu za 2021. godinu, gdje je vidljiv dio za Program JP u sportu grada Samobora namijenjen realizaciji programa Samoborskog športskog saveza usvojen na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora dana 15. prosinca 2020. na nivou 7.055.000,00 kn.

Putem programa sufinancirat će se udrugama pozicija stručnog rada,  troškovi natjecanja kao i troškovi sportskih objekata kako bi se omogućilo nesmetano bavljenje sportom; sufinanciraju se manifestacije od značaja za lokalnu zajednicu; liječnički pregledi sportaša, školski šport kroz lokalna natjecanja učenika, sportske aktivnosti za vrijeme školskih praznika - Sportko;  kroz razvojne programe sufinancira se školovanje kadrova, skrb o perspektivnim sportašima, sudjelovanje na završnicama prvenstava kao i ostali program kvalitetnih i vrhunskih kategoriziranih sportaša;

Dio raspodjele programa čini i program sportskih aktivnosti i rekreacija osoba starije životne dobi i umirovljenika, rekreacija srednjoškolaca i studenata grada Samobora, a potiče se i program upoznavanja  predškolaraca i učenika nižih razreda osnovnih škola s sportom i važnošću bavljenja sportom; sufinancira se i sport i rekreacija osoba s invaliditetom.  Važan udio u raspodjeli ima i pozicija sufinanciranja održavanja sportskih objekata i nabave sportske opreme kao i praćenje nositelja kvalitete kroz Sportske centre.

Na kraju su se predsjednik Miro Kelečić i tajnica Marijana Radek u ime Saveza zahvalili gradonačelniku, zamjenicima gradonačenika, resornom pročelniku  te svim ostalim tijelima Grada na podršci sportu tijekom 2020. godine, ali i isto tako na važnom povećanju sredstva za sport u 2021. godini. Kvalitetnim sufinanciranjem i praćenjem Grad pokazuje i prepoznaje programe Saveza kao i važnost praćenja i promocije sporta u našem gradu.

Sjednica je završila uz jednoglasno usvajanje programskog i financijskog izvješća  za 2020. kao i raspodjelu sredstava za 2021. uz želju da se tijekom 2021. godine sportaši što češće susreću na sportskim terenima i natjecanjima.

Objavljeno: 16.03.2021.