Grad Samobor Grad Samobor Logo

Zanimljivosti iz sporta

Samoborci nažalost bez medalje

Samoborci nažalost bez medalje
10.02.
2020.

Prvenstvo Europe u karateu

U nedjelju, 9. veljače, završilo je 47. po redu Prvenstvo Europe za kadete, juniore i mlađe seniore na kojem je sudjelovao rekordan broj karateka, čak 1155 iz 52 europske države.

Na ovom prvenstvu Europe je Karate klub Samobor imao dva predstavnika, juniora Jakova Fembera i Dinu Šimunca.
Jakov je nastupio u kategoriji do 61 kg te je u 2. kolu (1. kolo slobodan) naišao na odličnog Ukrajinca Hotsuliaka, koji ga je pobijedio rezultatom 3:0, ali i povukao u repasaž, jer je ušao u finale, a kasnije i postao prvak Europe. U 1. kolu repasaža Jakov gubi od Čeha Krisala 2:0, čime je završio svoj nastup na europskoj smotri najboljih karateka. Jakov je na ovom prvenstvu pokazao veliko srce i htijenje i pitanje je dana kada će uspjeti ostvariti značajniji rezultat, jer vidno napreduje u kvaliteti.

Velika očekivanja i nada za osvajanjem medalje bili su usmjereni prema Dini koji je nastupio u kategoriji do 68 kg. Dino je kroz provjerne turnire, a naročito na Grand Prixu Croatia prikazao odličnu formu te se s razlogom očekivao dobar plasman u Budimpešti. Nažalost, to se nije dogodilo. Ne može se zanemariti da Dino radi viroze i zadobivene ozbiljne ozljede ligamanata koljena u polufinalu Grand Prixa nije mogao trenirati tjedan dana, a i posljednje treninge prije odlaska u Budimpeštu nije mogao odrađivati kvalitetno, već s 50% inteziteta. Ozljeda se sanirala do nastupa u Budimpešti, ali posljedice su se ipak morale osjetiti pa se i nije postigla očekivana i željena razina forme.

U 1. kolu Dino je nadvisio Bjelorusa Vasiukovicha rezultatom od čak 6:0, a u 2. kolu još gore je prošao Izraelac Abo Shan, izgubivši od raspoloženog Samoborca rezultatom 7:0.

I već kada su ga mnogi vidjeli u borbi za medalju, Dino gubi u 3. kolu od vrlo nezgodnog Makedonca Svinarskog 1:0. Bio je to neizvjestan meč u kojem ne bi bilo nezasluženo da je pobijedio i Dino, jer je imao neke akcije gdje su suci trebali dosuditi bodove. Makedonac je u narednom meču nepažnjom neočekivano izgubio od predstavnika Poljske te je time i prestala nada za samoborskog prvaka u mogućnost osvajanja medalje kroz repasaž.

U svakom slučaju Dino je imao odličan nastup, unatoč svim problemima koji su ga pratili unazad tri tjedna. Obzirom da je tek pet mjeseci u uzrastu juniora i jedan je od najmlađih u toj europskoj eliti, ne treba sumnjati da će do narednog prvenstva još dosta napredovati i napadati najviša europska i svjetska postolja.