Grad Samobor

Novosti

Helena Vuković - svjetska kadetska prvakinja

Helena Vuković - svjetska kadetska prvakinja
17.08.
2017.

Helena Vuković, judašica samoborskog Profectusa, nova je svjetska kadetska prvakinja! Helena je taj uspjeh u kategoriji kadetkinja iznad 70 kilograma ostvarila na Svjetskom kadetskom prvenstvu koje se od 9. do 13. kolovoza održalo u Santiagu de Chile u Čileu.

Helena je u Santiago otišla kao 5. s Europskog prvenstva i 5. s netom održanog Europskog olimpijskog festivala mladih i nije slovila za favoritkinju. Iako je bila druga na svjetskoj rang listi i druga nositeljica, izgledalo je da se pad forme dogodio baš u najnezgodnije vrijeme. Vjerovala je da može osvojiti zlato na Europskom prvenstvu, ali je trenutak nepažnje doveo do poraza u polufinalu, a taj šok je doveo i do poraza u borbi za brončanu medalju.

Sada se pokazalo da su tome uzrok bila velika očekivanja, a da je forma izvrsno tempirana. Kao druga nositeljica, prvo je kolo bila slobodna, a u drugom se suprotstavila predstavnica Bahama. O njoj se vrlo malo zna, osim da joj je trener bivši svjetski prvak Amarilis Savón s Kube. Helena je oprezno krenula, napadala i prisiljavala protivnicu na pogreške koje su suci kažnjavali. Nakon nešto više od tri minute taktičke borbe suci su predstavnici Bahama dosudili treću, diskvalificirajuću kaznu.

U četvrtfinalu protivnica je bila Yu-jing Lin iz Taipeia, sedma sa svjetske rang liste i treća s prvenstva Azije. Nakon pola borbe Helena je bila u problemima jer je imala dvije kazne, a svaka neaktivnost je mogla dovesti do diskvalifikacije. Helena je većinu borbi ove godine dobivala na tlu, gušenjima ili polugama, ali trener Helenine protivnice je očigledno dobro odradio svoj zadatak, pa je Lin izbjegavala prelazak u borbu na tlu. Koncentriranim pristupom Helena je dovela borbu do zlatnog boda, tj. produžetka. U njemu prvo protivnicu prisiljava na kaznu, a nakon više od minute borbe izvodi uchimatu, “kraljicu judaških bacanja”, i pobjeđuje.

Polufinale je Heleni konačno donijelo poznatu protivnicu, Hannu Rollwage iz Njemačke. Ona je Helenu pobijedila na Europskom kadetskom prvenstvu u borbi za broncu, ali tada je to bila “druga” Helena. Nakon manje od dvije minute Helena ponovo izvodi uchimatu, ovog puta na desnu stranu i pobjeđuje ipponom.

U finalu joj je protivnica bila europska prvakinja Sophio Somkhishvili iz Gruzije. Gruzijka je Helenu pobijedila u polufinalu europskog prvenstva i već duže vrijeme ne zna za poraz, a i na EYOF-u je bila pobjednica. Daleko jača i teža Gruzijka za samo minutu i pol borbe prisilila je Helenu na dvije kazne. Budući da joj je prijetila diskvalifikacija, Helena nije imala što čekati i krenula je agresivnije. Čvrstim gardom i brzinom uzvratila je Gruzijki i na kraju regularnog dijela borbe nije bilo bodovanja, a obje su imale po dvije kazne. U dodatnom vremenu, nakon nešto više od minute borbe Helena ponovo izvlači svog jokera, desnu uchimatu, i Gruzijka pada, a Helena Vuković osvaja svjetsko zlato.

Organizacija europskog dijela svjetske serije kadetskih turnira je vrhunska i sva se ta natjecanja mogu pratiti preko interneta. To omogućuje trenerima pregled i procjenu protivnika, te određivanje taktike, a nepoznati protivnici su veliki izazov. Ali sada se pokazalo da nije dobro oslanjati se samo na to. Helena je cijelu prošlu i ovu sezonu pokazivala da je dobar borac na tlu i da čeka protivničku pogrešku. Sada je otkrila i svoju drugu stranu: da izvrsno radi iz lijevog i desnog garda, te da izvrsno izvodi, za njezinu kategoriju neuobičajenu uchimatu. Zbog toga je proglašena i za najboljeg borca 4. dana svjetskog prvenstva.