Grad Samobor

210 godina Gradske glazbe Samobor

Gradska glazba Samobor velikim koncertom 21. listopada, na sam Dan grada, obilježava 210. godina.

Gradska glazba Samobor najstarija je glazba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Utemeljio ju je davne 1807. godine tada 27-godišnji Josip Herović, samoborski školnik i orguljaš. Prvi nastup pod njegovim vodstvom održan je 1807. godine sa orkestrom kojega je predstavio kao "Malu harmoniju", sastav za koji je sam nabavio pojedine instrumente, a po prvi se puta samoborska općina pojavila u ulozi pokrovitelja nabavivši šumske rogove!

Glazba je od francuske okupacije do danas morala prebroditi mnoge gubitke istaknutih članova i tri rata. U "Napretku" br. 22 iz 1861. godine u svojem osvrtu na jedan nastup Glazbe kod generala Raucha u Lužnici kraj Zaprešića, Đuro Deželić je istaknuo da je to "prvo skladno omladinsko glazbeno društvo u Hrvatskoj".

Kroz dugi niz godina stručnim su radom u Glazbi uz Herovića djelovali Josip Vanjek, Kosta Vanjek, Većeslav Kolar, Zvonimir Prelčec, Tomislav Zidar, Božidar Bardić, Ivica Novak, Ivica Burić, Josip Škorjanec, Stjepan Obrubić, Dragan Preiss, Miro Pušić, Goran Merčep, Zlatko Strčić i Robert Polgar. Kroz Glazbu je do danas prošlo preko 2000 glazbenika, nanizavši pritom preko 1500 nastupa. Danas u Gradskoj glazbi Samobor svira 30 aktivnih svirača većinom sa osnovnim, srednjim i akademskim glazbenim obrazovanjem.

Njeguje se tradicionalni program koračnica i budnica, ali i klasične, pop, rock, soul, latino i u zadnjih nekoliko godina, jazz glazbe big bandovskih aranžmana. Kao jedan od ponajboljih puhačkih orkestara Zagrebačke županije unatrag nekoliko godina, redovni je sudionik državnih smotri i natjecanja. Godine 2010. Gradska glazba Samobor je na 24. Državnim susretima amaterskih puhačkih orkestara, po prvi put u povijesti postojanja osvojila 3. mjesto u konkurenciji 18 najboljih orkestara Hrvatske.Gradska glazba Samobor sudionik je Big Band Revija u Bjelovaru, Liburnia Jazz Festivala u Opatiji, Špancirfesta Varaždin, FestJazza u Koprivnici, organizator je svih 13 dosadašnjih Samobor Jazz Festivala.

Pri proslavi 200-te obljetnice na središnjoj proslavi 16. lipnja 2007. godine ugostila je u Samoboru 12 orkestara iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Objavljen je dvostruki CD, prvi u povijesti Udruge, kupljene su nove odore, a objavljena je i "Monografija Gradske glazbe Samobor 1807. – 2007. – Priča o jednoj Glazbi". Dixieland ansambl Gradske glazbe Samobor nova je sekcija osnovana nešto prije snimanja CD-a. U lipnju 2015., na poziv HRT-a, snimljene su 2 emisije iz ciklusa „Majstori svirači“, i koncert u maloj dvorani V.Lisinski. Film je bio emitiran na HRT-3 u prosincu 2015. U lipnju 2016. objavljen je CD hrvatske tradicijske glazbe u novim aranžmanima koje potpisuju Silvije Glojnarić, Ante Gelo, Igor Geržina, Luka Žužić, Joe Kaplowitz, Zoran Šćekić, Marin Hraščanec. Nosač zvuka je ove godine nominiran za prestižnu nagradu Porin u kategoriji etno glazbe za najbolji album godine. Glazbu od 2003. g. uspješno vodi predsjednica Vesna Mihalinec, a od iste godine do danas dirigent je prof. Robert Polgar.