Izletištu Natrural Žumberak treće mjesto i godišnja nagrada "Simply the best" za iznimnu kvalitetu pripreme i ponude tradicijskih jela, inovativno oblikovanje sadržaja usmjerenih na edukaciju i promicanje aktivnog odmora.
Prvi gastronomski proizvod u našoj županiji s oznakom zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini.
Rješenjem Ministarstva poljoprivrede od 16. listopada 2017. godine Rudarska greblica ima nacionalnu zaštitu svojeg naziva s oznakom zemljopisnog podrijetla. Ono što godinama na tom planu ne uspijeva ili se sporo razvija u drugim sredinama i za puno poznatije gastro specijalitete, Rudarima je uspjelo u samo 15 mjeseci. Naime, Udruga Rudarska greblica, koja je osnovana početkom 2016. godine, a nakon što su se Rudari već izborili da njihova greblica postane nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske, otišla je i korak dalje i na ovaj način dodatno zaštitila svoj "tenki kolač".
Tim povodom je u utorak, 5. prosinca, u Samoborskoj kleti održana konferencija za medije, na kojoj su predstavnici i vodstvo udruge predstavili povijesni put greblice prema Europi, a, nadamo se, i dalje. Jer, Prijelazna nacionalna zaštita temeljem Uredbe EU br. 1151/2012 vrijedi na području RH u periodu dok se ne ostvari zaštita na razini EU, što je sljedeći korak koji udruga kani poduzeti.
O značaju zaštite greblice na razini RH govorio je predsjednik udruge Andrejas Nikl, koji je istaknuo kako se od sada autohtona greblica može proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima – Cerju, Kotarima, Braslovju, Manjoj Vasi i Prekrižju Plešivičkom, a svi ostali morat će zatražiti certifikat ukoliko žele raditi i prodavati greblicu. Za sada je pekara obitelji Nikl u Rudama i jedini certificirani proizvođač greblice.
Skromne početke, a sve je počelo prije 32 godine s 1. Danima rudarske greblice uz pjesmu i ples, višedestljetni trud i rad članova KUD-a Oštrc i buduće planove kratkom prezentacijom predstavio je tajnik društva Josip Lebegner. Danas Rudari imaju čak tri udruge koje brinu o povijesnoj baštini mjesta, uređen je Rudnik sv. Barbare, obnovljena je tradicija Barbarinja i Bergmana, a pred njima je i gradnja Rudarske kuće te drugi projekti.
Da greblica i cijela priča oko nje imaju veliku važnost za samoborski turizam potvrdila je i direktorica samoborske Turističke zajednice Martina Paladina, koja je naglasila kako je upravo gastronomija jedan od jačih aduta i motiva dolaska turista u neki kraj, a ovaj certifikat za greblicu stvorit će dodatnu vrijednost turističkom segmentu našega grada.
Konferenciji su nazočili i zamjenica predsjednika gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, oboje izrazivši čestitke udruzi, ali i ponos što Rudarska greblica predvodi listu proizvoda koji će se uskoro naći među prestižnim gastro specijalitetima EU. I Grad Samobor i Zagrebačka županija, obećali su, pomoći će udruzi u tom projektu.
Na kraju je Andrejas Nikl prezentirao recept za Rudarsku greblicu te ju vješto i zamijesio pred novinarima.
Objavljeno: 06.12.2017.