T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

Humanitarni projekt: Utrka brodića na Gradni

Sudjelujte i Vi u humanitarnoj utrci brodića na Gradni!

Humanitarni projekt: Utrka brodića na Gradni
Održavanje:
18.09.2021. 10:00


Organizator: Djeca za bolji svijet, Samobor

 

Na potoku Gradni u Samoboru dana 18.09.2021. u 10h organizira se utrka brodića za djecu. U izradi brodića sudjeluju i djeca s Down sindromom i to na način da bojaju već izrezane brodiće. Isto tako djeca s Down sindromom osim u organizaciji cijelog događaja sudjeluju i u utrci brodića zajedno s drugom djecom.

KAKO SUDJELOVATI:

Početak prve utrke je u 10.00h i to s mosta kod dječjeg parka prije Vugrinščaka. Tu se nalazi jedan štand gdje se radi prijava za utrku (članovi udruge Djeca a bolji svijet ali članovi Udruge za Down sindrom Zagreb upisuju ime i prezime svakog djeteta koje se želi takmičiti i daju mu brodić s određenim brojem te mu najavljuju kada će biti njegova utrka, a za uzvrat djeca koja dobivaju brodiće ako žele daju donaciju, koliko tko želi (recimo okvirno oko 10 kn). Sav novac koji se prikupi direktno se donira udruzi za Down sindrom Zagreb. Svi brodići izgledom su isti jedino se razlikuju po bojama. Naime obojani su u osam različitih boja i sveukupno ih ima za oko dvjesto djece. Na svakom brodiću nalazi se broj. U jednoj utrci sudjeluje do 8 brodića koji su svi različite boje.

Prije svake utrke organizator preko megafona proziva djecu koja sudjeluju u toj utrci. (već prema redu prijave). Utrka počinje na mostu kod navedenog dječjeg parka na Vugrinščaku i to tako da se osmero djece poreda i spusti brodiće u potok. Isto tako uz samo Gradnu imamo jednu osobu s megafonom koja prati i komentira samu utrku. Uz samo stazu na tri ili četiri mjesta nalaze se organizatori koji po potrebi brodiće koji zastanu zbog kamenja poguraju. Utrka završava na mostu kod parkinga, 200 nizvodno. Pobjednik je ono dijete čiji brodić prođe prvi ispod mosta i to dijete ide u daljnje natjecanje i tako do finala. Jedna utrka traje cca 2 min (toliko treba brodićima od jednog do drugog mosta). Tako da cjeli događaj traje cca 2 sata. Sva djeca koja su sudjelovala dobivaju brodiće u trajno vlasništvo, diplome za sudjelovanje i utješne nagrade a prva tri mjesta dobivaju malo vrijednije nagrade. Tu smo uključili i sponzore ( Cedevita, Kraš, Franck..). Bitno je napomenuti da sama utrka i njezin ishod isključivo ovise o sreći, jer brodićem upravlja tok potoka, tako da su šanse za pobjedu svima jednake i tu su i djeca s Down sindromom u potpunosti ravnopravna sa svima ostalima.

 

Cilj projekta

  • Uključiti djecu s Down sindromom u društvo, skrenuti pažnju da oni isto mogu biti ravnopravni, korisni i kreativni
  • S druge strane kreirati jedan događaj koji će za grad Samobor postati tradicionalan i koji će svake godine okupljati sve više djece i djece s Down sindromom
  • Skrenuti svima i u Samoboru, a i izvan Samobora pozornost na potok Gradnu i na njezinu ljepotu.

Dodatne informacije o projektu:

Leo Petrov, predsjednik udruge Djeca za bolji svijet/ Children for a Better World

Mob 099/365-75-29

Objavljeno: 07.09.2021.

Dokumenti za preuzimanje