Grad Samobor

Marija torta

Marija torta

Torta Marija nazvana je po Mariji pl. Hotković, Samoborki kojoj je Ferdo Livadić, hrvatski skladatelj i jedan od vođa Hrvatskoga narodnog preporoda, 1822. godine posvetio Nocturno u fis-molu, koji spada među najranije primjere nokturna u klavirskoj literaturi. Marija Hotković -Peharnik bila je jedna od posljednjih pripadnica glavne loze Hotkovića, gorljiva pripadnica Ilirskog preporoda. Često je u Samobor dolazila rođacima u posjet pa je tako ovdje prijateljevala i s Livadićem. 

Crtice iz povijesti

Ivana Dvoržak rođena je u plemićko – građanskoj obitelji Puhek u Samoboru 1864. godine. Otac Mirko bio je bilježnik vanjske općine Samobor. Vrlo mlada ostala je udovica s dva sina te brinula o njihovom školovanju i povelikom gospodarstvu. Po porijeklu, kao i udajom, bila je u srodstvu sa starim hrvatskim plemićkim obiteljima: Petev, Barabaš, Valentović, Hotković – Peharnik… Prepisujući stare kuhinjske recepte unuci Vjeri 1926. godine često spominje „iz obiteljskog arhiva“. To će reći da su neki od njih dosta stari, ali i nazvani po nekom članu obitelji od kojega je potekao recept ili ga je dotični član volio. Tako, osobito uz torte, nalazimo nazive: Jelkina torta, Marija torta, Vera torta, Julijeva torta… Torte su redom nazvane po Ivkinoj sestri, rođakinji, unučadi. Kako nas ovom prigodom zanima Marija torta, za reći nam je nešto i o toj ženi. Marija Hotković – Peharnik bila je jedna od posljednjih pripadnika glavne loze Hotkovića. Nikada se nije udavala i bila je gorljiva pripadnica Ilirskog preporoda. Kao takva često je dolazila u Samobor rođacima i prijateljevala s Ferdom Livadićem. O njihovom prijateljstvu najbolje svjedoči Livadićeva skladba „Nokturno“, posvećena Mariji. Tako su ova skladba i ime torte trajno povezali Mariju Hotković – Peharnik sa samoborskom tradicijom. (Izvor: Milan Žegarac Peharnik)

RECEPT

Sastojci za listove:

28 dkg putra
28 dkg brašna
14 dkg oljuštenih badema
20 dkg šećera
2 žumanjka
sok 1 naranče
2 žlice vrhnja

Sastojci za glazuru:

28 dkg šećera
6 žlica marmelade od ribiza

Postupak:

Umijesiti i razdvojiti u 4 dijela (lista), potom peći. Prvi dio se fila orasima, drugi marmeladom od ribiza, treći neoljuštenim bademima u mlijeku s vanilin šećerom. Preliti glazurom.