Grad Samobor

Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti

Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti utemeljeno je u Samoboru 2018. godine. Natjecanje je bijenalno. U oba dosadašnja izdanja (početkom prosinca 2018. i 6. - 8. ožujka 2020.) postignut je iznenađujući uspjeh koji se očitovao kroz odaziv sudionika iz čak 16 zemalja diljem svijeta. Zasigurno je tome pridonijela profiliranost manifestacije te posveta liku i djelu legendarne francuske gitaristice, čije ime manifestacija nosi. Tako je samoborsko gitarističko natjecanje postalo prvo u svijetu posvećeno Idi Presti, a time i jedino koje nosi ime jedne žene iz svijeta gitaristike.

U natjecanju su zastupljene samo dvije discipline: gitara solo i gitarski duo (dvije gitare ili gitare s drugim instrumentom/glasom), a kategorije su raspoređene po dobnim skupinama. Drugo izdanje natjecanja potvrdilo je status i važnost ove manifestacije u međunarodnom gitarističkom svijetu, s obzirom na brojnost sudionika u profesionalnim kategorijama. Oni su, tek tjedan dana prije zatvaranja granica i unatoč neposrednoj prijetnji korona virusa, uspjeli doputovati iz Francuske, Italije, Španjolske, Engleske, Škotske, Austrije, Rumunjske, Ukrajine, Poljske, Grčke, Slovenije, Srbije, Japana, Tajlanda, Brazila i svih dijelova Hrvatske. Većina natjecatelja studirala je, ili još uvijek studira, kod najuglednijih svjetskih gitarista na čuvenim europskim sveučilištima, kao što su Mozarteum - Salzburg, Kunst Universität - Graz, Royal Conservatoire of Scotland - Glasgow, Hochschule für Musik und Theater - München, Accademia Nazionale di Santa Cecilia - Rim, Academy of Music - Poznan.

Uvođenjem posebnih nagrada i dodatnih obaveznih skladbi u propozicijama za IV. i V. kategoriju ova manifestacija ostaje vjerna svojim misijama kao što su: otkrivanje skladateljskog opusa Ide Presti, promoviranje gitarskog dua kao komornog sastava, aktualiziranje pozicije žene na gitarističkoj izvedbenoj sceni na kojoj još uvijek dominiraju muškarci. Težnja organizatora je da manifestacija bude platforma za učenje i daljnje napredovanje mladih glazbenika, te tako natjecanje prate i popratni događaji kao što su majstorski tečajevi, promocije, predavanja i reprodukcije vrlo rijetkih audio i video zapisa s koncerata antologijskog dua Presti – Lagoya koje redovito predstavlja Isabelle Presti, unuka slavne gitaristice i direktorica partnerskog festivala iz Nice. Vrijedno je spomenuti da su ove godine njeno ekskluzivno predavanje i promocija integralnog izdanja skladateljskog opusa Ide Presti obogaćeni premijernom izvedbom skladbe Isabelle, koju je Ida Presti posvetila svojoj unuci Isabelle. Izvela ju je Ivana Trogrlić Mandić, samoborska gitaristica i jedna od članica ocjenjivačkog suda Natjecanja.

U festivalskom dijelu manifestacije široj su publici osobito zanimljivi koncerti na kojima nastupaju vrsni gitaristi svjetske reputacije. Tako je 2018. koncert održao neprikosnoveni Zoran Dukić, a 2020. središnji je koncertni događaj bio recital španjolske gitaristice Anabel Montesinos. Ne manje važan, zbog iznimno rijetko izvođenog repertoara, bio je i koncert Dua Coulé čiji su članovi Morana Pešutić, umjetnička ravnateljica Festivala i zagrebački gitarist Tomislav Vasilj.

Uz sve navedeno Festival ima još nekoliko svijetlih trenutaka, zanimljivih, kako sudionicima tako i široj publici. S puno šarma i ljubavi osmišljena je Revija najmlađih gitarista na kojoj nastupaju djeca u dobi do 9 godina. Posebnost ove kategorije je da mali gitaristi mogu nastupiti kao solisti ili uz gitarsku pratnju svog učitelja/-ice. Na taj način vrlo rano dožive čari nastupa i upoznaju uzbuđenja i radosti koje donosi jedna velika gitaristička priča. Naposljetku - tu su i lijepe nagrade, uspomene, ozarena lica roditelja .

U svijetu se Natjecanje Ida Presti promovira kao must go natjecanje za gitarski duo. Osobito je atraktivna IIID, takozvana non age kategorija za koju se, uz duo gitara, također prijavljuju dua u raznim kombinacijama gitare s nekim drugim instrumentom (violončelo, flauta, harfa) ili glasom. Zanimljivo je da je u toj kategoriji na oba natjecanja nastupilo desetak sastava iz Njemačke, Makedonije, Švedske, Nizozemske, Italije, Ukrajine, Poljske, Tajvana, Brazila, a tek jedan iz Hrvatske. Uz 1.,2. i 3. nagradu ovo je jedina kategorija u kojoj publika bira svog favorita koji dobiva Nagradu publike.

Festival gitarista također je prigoda za promoviranje proizvođača opreme i žica, ali prije svega graditelja i njihovih gitara. Tako je osmišljen i svojevrsni natjecateljski format za graditelje; kroz javno testiranje i ocjenjivanje relevantnih parametara zvuka pojedine gitare odvija se javno testiranje svake prijavljene gitare. Uvjet je da se ime graditelja obznani nakon objave pobjedničke gitare. Tom prigodom moderator predstavlja publici svakog graditelja ponaosob kroz isticanje njegovog dosadašnjeg opus i djelovanja. Na taj način doprinosi se promociji luthierstva kao zanatske i umjetničke discipline.

Završnica natjecanja pripada petorici finalista 5. kategorije koji se kroz polusatni koncertni program predstavljaju u svom najboljem izdanju. Nakon toga slijedi završna svečanost; proglašavaju se laureati, ističu se posebne nagrade i dodjeljuju mnogobrojne nagrade sponzora u svim kategorijama.

Ukupnim pobjednikom natjecanja proglašava se prvoplasirani finalist V. solo kategorije. 2018. godine bio je to Zsombor Sido iz Mađarske, dok je titula pobjednika 2020. otišla u ruke Lovre Peretića, mladog umjetnika koji je stasao iz čuvene Zagrebačke gitarističke škole, poput velikih svjetskih imena kao što su Zoran Dukić, Ana Vidović, Petrit Çeku i mnogi drugi.

Natjecanje i popratni događaji odvijaju su se na nekoliko lokacija u gradu Samoboru kao što s su Samoborski muzej, Župna crkva sv. Anastazije, Salon obitelji Šver, Mali muzički atelje. Ipak najprepoznatljiviji prostor koji se veže uz ovu glazbenu svečanost je Galerija Prica.

Manifestacija se planira i pomno priprema mjesecima unaprijed. Dosadašnji pokrovitelji bili su Grad Samobor, Zagrebačka županija i Španjolsko veleposlanstvu u Zagrebu, a suorganizatori POU Samobor i Samoborski muzej te partnerski festival Presti – Lagoya iz Nice (Francuska).

Organizatorski tim ove manifestacije čine djelatnice i članovi Malog muzičkog ateljea, a njezine su idejne začetnice i utemeljiteljice Vesna Faullend Heferer i Morana Pešutić .