Grad Samobor

Samoborska salamijada

Salamijada je manifestacija natjecateljskog karaktera u kojoj se proizvođači hobisti i profesionalci nastoje dokazati kao vrsni majstori u proizvodnji salame.

U moderno vrijeme teško je očuvati izvornost i tradiciju. Teško je prenijeti na mlade naraštaje ljubav prema starini i običajima te ih potaknuti da svojim idejama i entuzijazmom razvijaju prenesene im vrijednosti. U Samoboru kao da to ide nešto lakše. Čemu to zahvaliti?

Specifičnom podneblju i bogatoj povijesti, moćnom gorju koje okružuje romantični grad, ili neumornom duhu Samoboraca koji uvijek iznjedri nove ideje, no ne pristaje na ništa manje od izvrsnog? Upravo težnja ka izvrsnom pratila je organizatore Samoborske salamijade svih ovih trideset godina. Svake je godine ova značajna gastronomska manifestacija bivala sve bolja i kvalitetnija, da bismo danas mogli ponosno govoriti o velikoj, međunarodnoj, svima znanoj Samoborskoj salamijadi.

No, nisu organizatori iz Udruge Zlatna Šajba, redom zaljubljenici u Samobor, uspjeli samo u sjajnoj izvedbi još bolje manifestacije, već i u očuvanju tradicije i običaja samoborskog kraja. Nastala u obiteljskim kletima, stvarana ljubavlju i po pomno čuvanoj recepturi, samoborska salama prerasla je u gastro brend Samobora, proizvod koji cijene ljubitelji istančanog okusa i izvorne kvalitete.

Samoborska salama danas se ističe u bogatoj paleti samoborskih proizvoda, a time je i zasluženo postala prva robna marka našega grada. Plasmanom na tržištu pronašla je svoj put do širokog kruga gurmana, no u svojoj srži ostala je autohtona, kvalitetna i samoborska. I sam karakter Samoborske salamijade svjedoči o posebnosti ovog proizvoda. Svake godine okupljaju se u Samoboru brojni proizvođači, degustatori i gurmani, no i brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva koji dolaze u Samobor uživati u pravom domaćem okusu i ugodnoj, prijateljskoj atmosferi.

Tri desetljeća nije malo. Period je to koji ocrtava brigu i trud oko očuvanja samoborske tradicije, no i zrelost kada je riječ o besprijekornoj organizaciji i promociji manifestacije.

Veliki broj natjecatelja je s područja grada Samobora i okolice koji svojim sudjelovanjem značajno doprinose uspjehu ove manifestacije.
Salamijada je odavno stekla međunarodni status. Do sada svoje prijave potvrdili su natjecatelji iz Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije i Srbije, a svoj dolazak najavili su gosti iz Njemačke i Slovačke. To samo potvrđuje koliki ugled uživa ova manifestacija u inozemstvu, čime je stekla status regionalnog lidera u ovom dijelu Europe, u kojoj se i profesionalci nastoje dokazati kao vrsni majstori.