Grad Samobor

Samoborski fašnik

Dovoljno je reći da vjerojatno nema osobe u Hrvatskoj koja ne zna da “bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik” kao i da su rjetki oni koji u vrijeme fašničkih spelancija nisu makar jednom bili u Samoboru - jednostavno, Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ne zato što ima gotovo dvostoljetnu tradiciju, niti zato što ima pamtljiv slogan, nego zato što ljudi vole maske, a Samoborci su odavno shvatili da se s maskom mogu “sakome pošpotati”. Po tome se Samoborski fašnik razlikuje od karnevala, u pozadini je (nekad glasnija, nekad tiša) politička satira koja je naslijeđe fašnika Josipa Komparea iz sredine 19. stoljeća.

Zato su i danas na fašniku žive povorke alegorijskih kola i satirični nastupi mjesnih odbora, zato tradicionalni fašnički likovi Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal bez dlake na jeziku preuzimaju ključeve grada i proglašavaju Slobodnu fašničku republiku, zato u vrijeme fašnika fasade središta grada krase često britke karikature i ilustracije.

No, Samoborski fašnik je i mjesto čiste zabave, općeg veselja pod maskama uz uživanje u kreativnosti djece koja svake godine u tisućama prolaze središnjim trgom pod maskama koje su sami izradili. Tu je i bogat glazbeni program, štandovska ponuda, tona samoborskih krafni, luna park, ulični zabavljači, radionice za najmlađe, zezalice i nagradne igre, natječaji za najbolje maske, zabava sve do tradicionalnog završetka na pokladni utorak osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke uz veliki vatromet.