T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Samoborski tamburatorij

Bogata tradicija samoborske glazbene kulture izgrađena je na temeljima koji datiraju još iz početaka 19. stoljeća djelovanjem samoborskog učitelja Josipa Herovića za čije ime je vezan početak rada Samoborske gradske glazbe, prve takve vrste u ovom dijelu Europe. Nešto kasnije, u drugoj polovici 19. stoljeća, u zamahu širenja tamburaške glazbe, Samobor prihvaća tamburu kao svoje omiljeno, narodno glazbalo. Od tih početaka pa do danas u Samoboru ne jenjava interes za „udaranja u tamburu“, a tu dugu i bogatu tradiciju od 1971. godine, više nego uspješno, na amaterskim osnovama, nastavlja naše Tamburaško društvo Ferdo Livadić. Stoga i ne čudi činjenica da je baš iz naše sredine pokrenuta inicijativa za održavanjem ovakvog festivala kao prirodna i kulturološka reakcija gajenja ljubavi prema tamburaškom muziciranju.

O DRUŠTVU

Tamburaško društvo Ferdo Livadić jedno je od najtrofejnijih tamburaških društava u Hrvatskoj. Nebrojene zlatne plakete, mnogobrojni nastupi po čitavoj Hrvatskoj te inozemstvu, dovoljan su pokazatelj koliko se tambura koristi kao kulturno dobro. Tamburom, kao tradicionalnim hrvatskim narodnim glazbalom, uvijek su se služili u nastojanju širenja i usavršavanja hrvatske glazbene kulture. Poznato je da je u proteklih 40 godina Tamburaško društvo Ferdo Livadić težilo cilju da tamburaška glazba ne služi samo razonodi i zabavi nego da dosegne i umjetničke domete. Dokaz tome su i brojna priznanja koja su osvajali u domovini i izvan nje.

PROGRAM ORKESTRA

Za nastup na Festivalu orkestri predlažu slobodno odabran program iz područja koncertne glazbe sastavljen od autorskih skladbi izvorno napisanih za tamburaški orkestar do preporučenog trajanja od 15-20 minuta (ukupno trajanje cjelokupnog glazbenog programa bez stanki). Orkestar može prijaviti najviše 3 skladbe, a dopušteno je izvođenje samo jedne vokalno instrumentalne skladbe pod uvjetom da je tako originalno skladana.