T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Smotra klapa

U najhladnije doba godine, Klapa Poj toplim nas klapskim melodijama vraća u ljetne dane, donoseći u Samobor dašak Mediterana i Dalmacije. Jedina zimska smotra klapa u Hrvatskoj održava se u veljači, a svake godine na njoj sudjeluje sve veći broj klapa iz cijele Hrvatske. Uz muške klape, predstavljaju se i mješovite te isključivo ženske, a najuzbudljiviji trenutak svake smotre je zajednička izvedba na samom kraju, kada dvorana samoborskog kina "zagrmi" od jačine snažnih glasova koji čine savršenu cjelinu. 

Smotra klapa Tebe lepo ja pozdravlam posvećena je velikom Ljubi Stipišiću Delmati koji je vodio je našu samoborsku klapu, inicirao i ovu smotru, ali, nažalost, nije doživio da čuje i vidi plodove ovog svoga rada. Zato je tu njegov dugogodišnji suradnik, naš sugrađanin i po svemu "fetivi" Samoborac, voditelj klapa Poj i Barun, Bojan Pogrmilović, koji nam u Samobor unazad šest godina dovodi ponajbolje klape iz cijele Hrvatske.

O organizatoru

Klapa Poj je osnovana 2008. godine pod imenom klapa "Samobor" i u svojim počecima radila je pod umjetničkim vodstvom prof. Dražena Habuša. Od kraja 2008. do početka 2011. godine djelovala je pod umjetničkim vodstvom maestra Ljube Stipišića Delmate koji je dao klapi bogato naslijeđe i prepoznatljivost. Vrijedni rad nastavio je mr. art. Bojan Pogrmilović koji je vodio klapu do sredine 2013. godine, dok je u drugoj polovici 2013. i 2014. godine klapu umjetnički vodio maestro Robert  Homen, a od početka 2015. godine ponovno je vodi mr. art. Bojan Pogrmilović.

Klapa je do sada sudjelovala na raznim priredbama, koncertima, festivalima, manifestacijama, humanitarnim prigodama, TV emisijama te smotrama klapa diljem hrvatskog sjevera i juga. Gostovala je u Mađarskoj i u Francuskoj. Nastupala je i na koncertima pod nazivom "Ljubi s ljubavlju" povodom odavanja počasti preminulom maestru Ljubi Stipišiću Delmati.

U zahvalnost Maestru i poštujući njegovu želju, klapa je odlučila uzeti ime "Poj" pored imena grada iz kojega dolazi te od prvog koncerta iz navedenog ciklusa ("Ljubi s ljubavlju", održanog 29. studenoga 2011. godine u KD "Vatroslav Lisinski") djeluje pod novim imenom.Riječ poj označava pjev, emitiranje skladnih zvukova glasom ili glasovima. Dolazi iz praslavenskog izvora, a zabilježena je u hrvatskom jeziku već kod Petra Zoranića. U upotrebi je u standardnom jeziku kao i u gotovo svim našim dijalektima. Osim izvornog repertoara, klapa posebno njeguje i sakralnu baštinu. Treba istaknuti niz božićnih i korizmenih koncerata (samostalni koncerti u Franjevačkoj crkvi u Samoboru, svečanoj dvorani Instituta za povijest RH, korizmeni koncerti u sklopu "Pasionske Baštine") te nastup na tradicionalnom Marijansko-duhovnom festivalu "Klape Gospi Sinjskoj". Klapa je sudjelovala u večerima FDK Omiš (2009. godine u kategoriji debitanata u Bolu na Braču, 2010., 2011. i 2014. godine u izlučnim večerima FDK u Omišu). Od 2011. godine organizira zimsku smotru klapa u Samoboru nastalu na poticaj pok. maestra Stipišića koji je predložio i naziv po staroj samoborskoj pjesmi "Tebe lepo ja pozdravlam". Tradicionalno se održava u veljači, do sada je uspješno održano 6 smotri.