Grad Samobor

Projekti

Solarni stup za popravak bicikala na Velikom Dolu

Solarni stup za popravak bicikala na Velikom Dolu
07.06.
2019.

Postavljanje biciklističke infrastrukture na biciklističkim rutama grada Samobora.

Turistička zajednica grada Samobora krenula je s postavljanjem biciklističke infrastrukture na biciklističkim rutama grada Samobora, a u prvoj fazi to je postavljanje cikloservisnih stanica i alata za popravak bicikala. Tako je na jednoj od ruta, ispred Planinarskog doma Ivica Sudnik na Velikom Dolu, postavljen solarni stup za popravak bicikala. Radi se o "Recro bike service" stupu koji za svoj rad koristi energiju Sunca, višak energije sprema u svoje akumulatore, te pokreće kompresor za pumpanje biciklističkih guma i punjač mobitela. Sadrži spremnik za osnovni alat za brzi popravak bicikla i u potpunosti je izrađen od nehrđajućih materijala. Nastavak je to promocije aktivnog turizma i zdravog načina života, ljubavi prema biciklizmu i poticanja razvoja cikloturizma na našem području.

Također, krenulo se i s popravcima postojećih cikloservisnih stanica, oštećenih uslijed vandalizma. U Bregani je zamijenjeno izbijeno tipkalo, ponovno je ožičen sustav, zamijenjen je potreban alat te pumpa, tako da je solarni stup ponovno u funkciji. Cikloservisna stanica u Kompareovoj je zbog opsežnijih popravaka privremeno uklonjena, te će kroz nekoliko dana biti ponovno postavljena.

Samobor zaista postaje prava biciklistička meka, kroz razvoj cikloturizma, ali i organizaciju važnih biciklističkih događanja, od biciklijada, rekreativnih maratona, breveta i utrka. Već ovog vikenda, u subotu, 8. lipnja BBK Krpelj organizira svoj prvi rekreativni XCM maraton Occupy Samobor, dok smo u nedjelju, 16. lipnja ponosni domaćin već tradicionalnog MTB spektakla, međunarodne utrke 26. XCO Samobor, u organizaciji BBK Šišmiš.