Grad Samobor

Top 5!

Što ne propustiti dok ste u Samoboru?

Slikovit gradić francuskog „štiha“, udaljen svega 20-ak kilometara od hrvatske metropole, šarmirat će vas svojom arhitekturom, „zaraziti“ ležernim ugođajem, „osvajati“ okusima, bojama... i potknuti da se iznova vraćate. Evo što u njemu nikako ne smijete zaobići. Posjetiti, degustirati ili čak i ponjeti kući.

Kremšnita

Premda kažu da „šećer dolazi na kraju“, u Samoboru krenite obrnutim redom te se odmah po dolasku zasladite kremšnitom, simbolom Samobora i poznatim gastro-suvenirom. Ovu slasticu jednostavnih sastojaka, ali složene pripreme (koja je i danas tajna), zbog koje se nerijetko čeka i u redu, a potom se, kao nagrada, topi u ustima, kušajte u samom srcu grada. Slastičarnice u centru grada, ali i restorani nude kremšnitu kao desert, koja će vjerujemo vrlo dobro pasati uz kavu ili kao desert nakon ručka.

Bermet i muštarda

Utjecaj Francuza koji su u vrijeme Napoleona boravili u ovom gradu, danas se osjeća i u gastronomiji. Aperitiv Bermet, kojeg se priprema od crvenog vina, južnog voća i trava, oduševit će one istančanog nepca, dok će pravi gurmani kuhano i pečeno meso oplemeniti Muštardom, vrstom senfa od gorušice, mošta i začina. Posjetite proizvođače samoborskog Bermeta i doživite specifičnost okusa - sigurni smo da ćete ga htjeti ponjeti kući. A muštardu? Naručite u restoranu ili kupite u mesnici samoborske češnjovke i uživajte.

Fašnik

Svake godine, počevši od 1827., u terminu prije 40-dnevnog uskršenjeg posta, Samobor postaje Fašnička Republika u koju se „slijevaju rijeke“ maskiranih posjetitelja. Velike dječje povorke vrtića i osnovnih škola s područja Samobora, povorke mjesnih odbora, veliki broj artista, izvođača, likovne radionice, ugostiteljska ponuda i tople krefne čekaju Vas u Samoboru, od 2. do 13. veljače 2018.

Anindol i šetnice oko glavnog trga

Park šuma Anindol, smještena iznad grada, oduvijek je bila omiljeno izletište Samoboraca i njihovih gostiju, ljubitelja prirode i pravih romantičara koji će ovdje uživati i u čarobnom pogledu na Zagreb, Medvednicu (Zagrebačku goru) i okolicu. Doživljaj će biti i šetnja slikovitim gradskim šetnicama uz koje vijuga i žubori potok Gradna. Prošećite i do Starog grada!

Tradicijski obrti: Kristal, medičarstvo, licitarstvo

Dugu tradiciju samoborskog obrtništva primijetit ćete u šetnji središtem grada. Ručno brušenje kristala i izrada unikatnih predmeta od kristala ovdje traje već duže od 170 godina. Nešto kraća je tradicija izrade licitara, šareno ukrašenog kolača od medenog tijesta, najčešće u obliku srca. Samoborci su danas podjednako vješti i u izradi keramičarskih licitarskih srca koje potom oslikavaju i personaliziraju. Posjetite ih i ponesite nešto za uspomenu i svojem domu.