Grad Samobor

Youngmasters Festival

Zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju kulturnih događanja, Youngmasters se u 10 godina svog postojanja etablirao kao najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Svake godine okuplja predavače međunarodnog ugleda i mlade glazbenike iz mnogih zemalja Europe i šire. Veliku desetu obljetnicu Youngmasters Festival i ljetna škola mladih glazbenika obilježava u kolovozu 2021. godine. Tada će, kroz tjedne u kojima će Samoborom odzvanjati zvuci čak 8 glazbenih instrumenata (gitara, saksofon, klarinet, violina, violončelo, klavir, flauta i viola), putem majstorskih tečajeva, ljetnih orkestara te brojnim koncertima, promocijama i tribinama, proslaviti svojih deset godina postojanja.

Raznolikost Youngmastersa nije prisutna samo u odabiru instrumenata već i u dopunskim stručnim, umjetničkim i edukacijskim sadržajima koji se tijekom trajanja ljetne škole nude polaznicima i njihovim pedagozima. Osim već ustaljenih nastavnih oblika za aktivne polaznike poput individualne nastave instrumenta, komornog i orkestralnog muziciranja te rada na dionicama i Ljetnog orkestra za gitariste i gudače, novost je program pod nazivom Youngmasters Voice koji je namijenjen studentima opernog pjevanja te mladim profesionalnim pjevačima. Youngmasters Voice noviji je projekt Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, a prvi se puta pojavio na Youngmastersu u rujnu 2019. kad je majstorski tečaj vodio ugledni pjevački pedagog iz Milana Anatoli Goussev.

Ove sezone (6. – 13. rujna 2020.) na Youngmasters Voice dolazi Claudia Visca, čuvena pjevačka pedagoginja iz Beča, izuzetno omiljena kod hrvatskih studenata pjevanja. Povjerenje i zadovoljstvo organizacijom koje Festivalu godinama iskazuju mnogobrojni polaznici neka budu zalog za uspješnost i ovog projekta.