T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

16. Sudnikov pohod

Planinarski pohod u čast Ivici Sudniku, jednoj od najznačajnijih osoba u povijesti našega grada.

16. Sudnikov pohod

Ivica Sudnik (1910. – 2002.) je bio samoborski ali i hrvatski kulturni, turistički i sportski radnik i publicist te prvi i zasad jedini počasni gradonačelnik Samobora, grada za koji je bio najviše vezan svojim radom. 77 godina je djelovao u planinarstvu, od toga 29 kao predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Japetić.

Ivica Sudnik je bio i strastveni fotograf od svoje najranije mladosti. Fotografirajući po Samoboru i okolici, susretao se s nizom predmeta značajnih za povijest Samobora te osnovao nekoliko fotografskih zbirki, koje su bile temelj za osnivanje Samoborskog muzeja (bio je njegov osnivač i ravnatelj).

U znak sjećanja na jednu od najznačajnijih osoba u povijesti našega grada, svake godine, u nedjelju po njegovom rođendanu (23.10.1910.) HPD Japetić i Samoborski muzej organiziraju Sudnikov pohod.

Ove će godine Sudnikov pohod biti u nedjelju, 24. listopada. Početak pohoda je ispred Samoborskog muzeja između 9 i 11 sati, a sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama ove godine nema zajedničkog okupljanja i organiziranog vođenja pohoda.

Foto: Šime Modrić

Objavljeno: 21.10.2021.