T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Samoborska vinska cesta

Samoborska vinska cesta

Vole li Samoborci više dobro pojesti ili nešto dobro popiti, vole li više počastiti hranom ili vinom? Odgovor je vjerojatno – sve od navedenog. Jer gdje je razvijena gastro ponuda, obavezno je mora pratiti i čašica kvalitetnog vina.

Prvi pisani dokument o postojanju vinograda u Samoboru datira iz 1277. godine i bilježi kako je knez Okićki poklonio cistercitima tri vinograda u Jelenščaku. Naravno, vinogradi su se obrađivali, a vino spravljalo i prije, no kad se već bilježi samo ono što je službeno, onda su Samoborci odlučili 2012. godine u anale upisati Samoborsku vinsku cestu.

Polazište je, kao i obično u Samoboru, u centru, odnosno u prostorijama samoborske Vinogradarsko-vinarske udruge uz hotel Lavicu pa onda od Kladja do Molvica, preko Klaka i Cerja do Male Jazbine pa kroz Rude do Slanog Dola, brojna vinotočja i izletišta čekaju sve one koji su željni isprobati snalaze li se Samoborci bolje s bijelim ili crnim vinima, aromatiziranim varijantama poput bermeta ili pak rakijama i likerima.

U Samoborsku vinsku cestu uklopljeni su i drugi turistički sadržaji te nekoliko turističkih atrakcija kao što su Grgosova špilja, Rudnik “Sveta Barbara”, Etno kuća Pod Okićem... a birati se može između dvije vinske trase.

Sve informacije o Samoborskoj vinskoj cesti potražite na www.usvc.hr.