Grad Samobor

Trg kralja Tomislava

Trg kralja Tomislava administrativni je, upravni i kulturni centar grada. Nalazi se na 158,31 m nadmorske visine, a u njegovom se središtu nalazi zdenac iz kojeg teče pitka voda

Trg kralja Tomislava

Osim prometnog značaja trg je u prošlosti imao i važnu ulogu kao prostor gdje su se održavali dnevni, tjedni te godišnji sajmovi, crkvene svečanosti, politički skupovi... Današnji je izgled trga zaokružen 1925. godine podizanjem zgrade Samoborske štedionice, danas Samoborske banke, na broju 8. Iste godine trg dobiva i svoje sadašnje ime "Trg kralja Tomislava", inspirirano obilježavanjem 1000. godišnjice hrvatskog kraljevstva. Na našem je središnjem trgu svaka zgrada zaštićeni spomenik kulture prve kategorije. Danas je on glavno okupljalište i popularno mjesto za ispijanje kave i bermeta te uživanje u poznatim samoborskim kremšnitama.

Zgrada na broju 1, ugaona jednokatnica, podignuta je oko 1800. godine, danas je kavana i hotel "Livadić". Zgrada na broju 3 nekada je bio hotel "Gradu Trstu", a u kavani hotela osnovana je prva čitaonica u Samoboru. Na broju 5 gradska je vijećnica, građena prema nacrtima poznatog zagrebačkog graditelja Bartola Felbingera. Na pročelju, u razini prvoga kata, postavljeni su reljefi u čast gradonačelnika F. Livadića i Lj. Šmidhena. Na broju 13 nekada je bila obiteljska kuća Cantilly iz koje potječe i Julijana, Vrazova Ljubica, dok je na broju 14, u zgradi građenoj u secesijskom stilu, nekada bila kavana u kojoj je često sjedio Antun Gustav Matoš dok je tamo stanovao.