T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Rudarska greblica

Rudarska greblica

„Rudarska greblica“ (ZOZP) je ogledni primjer za proizvod kako od nečeg jednostavnog, što se nekad vezalo uz siromašne rudare, stvoriti nešto ukusno i kompleksno. Priprema ovog kolača veže se uz povijest rudarstva u Rudama jer je to bio uobičajeni obrok za rudare, a s vremenom je prerastao u slani kolač nazvan po tradicijskom drvenom alatu greblici.

„Rudarska greblica” (ZOZP) je proizvod dobiven od pečenog, ručno valjanog, tankog tijesta te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira. U svježi kravlji sir mogu se dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva. Nakon pečenja reže se na komade pravokutnog oblika čija visina ne prelazi 2,5 cm. Vanjska tekstura je mekane konzistencije, a unutrašnjost je sočna i kremasta te se pri konzumiranju topi u ustima. Kora je tamnožute do zlatne boje. Okus na nepcima ostavlja slani okus uz aromu na kravlji sir. Može se konzumirati već nekoliko minuta nakon što je pečena. Idealno ju je probati na Danima Rudarske greblice, manifestaciji koja joj je posvećena.

Ministarstvo kulture 2007. upisalo je „Rudarsku greblicu“ (ZOZP) u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Temeljem Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2021/126 оd 28. siječnja 2021. Europska komisija donijela je Uredbu kojom je naziv „Rudarska greblica” upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Ovime „Rudarska greblica“ (ZOZP) postaje 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Zaštita naziva proizvoda „Rudarska greblica” (ZOZP) temelji se na ugledu, tradiciji proizvodnje i vještini njegove pripreme koja se prenose s generacije na generaciju. „Rudarska greblica“ (ZOZP) zahvaljujući zaštiti sada uživa svoj ugled na području cijele Europske Unije ali može se proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima.

Način pripreme, receptura te konačni izgled moraju biti u skladu s propisanim i zaštićenim pravilima Specifikacijom proizvoda koja je objavljena na stranicama Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije.

„Rudarska greblica“ (ZOZP) je kupcima dostupna u Pekarnici Nikl u Rudama i Samoboru te u Zagrebu u određenim specijaliziranim trgovinama zdravom i domaćom hranom.

Obzirom da je Pekarnica Nikl jedini certificirani proizvođač „Rudarske greblice“ (ZOZP), kupac će proizvod zaštićenog naziva prepoznati po simbolu za zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla koji je jedinstven za cijelo područje Europske unije i koji mora biti istaknut na deklaraciji proizvoda ili na samom pakiranju.

Mnoge su prednosti ove zaštite naziva proizvoda. Proizvod čiji je naziv zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla donosi višestruke koristi za zemljopisno područje uz koje se zaštita veže, a to je stvaranje identiteta mjesta te njegove prepoznatljivosti, čime se pridonosi ruralnom razvoju te, što je vrlo važno istaknuti, obogaćuje turistička ponuda mjesta i grada.