Grad Samobor

Rudarska greblica

Rudarska greblica

Greblica je ogledni primjer kako od nečeg jednostavnog, što se nekad vezalo uz siromašne rudare, stvoriti nešto ukusno i kompleksno. Priprema ovoga "tenkog kolača" veže se uz povijest rudarstva u Rudama jer je to bio uobičajeni obrok za rudare, a s vremenom je prerastao u slani kolač nazvan po tradicijskom drvenom alatu greblici. Najpoznatija priprema je ona sa sirom i orasima te sirom i zelenjem, kao što su špinat, blitva ili kopriva. Slatke varijante Rudari ne priznaju, idealno ju je probati na manifestaciji koja joj je posvećena, Danima Rudarske greblice, a treba znati i da je Ministarstvo kulture 2007. proglasilo pripremu Rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom.

Da bi kolač nosio ime Rudarska greblica, moraju se slijediti osnovna pravila. Ona mora biti slana, nadjevena samo sirom ili sirom s dodacima (orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive, špinat), a tijesto ne smije biti debelo niti se smije dodavati puno kvasca.

 

Recept

Tijesto: 
40 dag brašna, glatkog
1 jušna žlica svinjske masti
2 mjerice domaćeg vrhnja (2 dl)
prstohvat soli
1 žutanjak
mrvica kvasca (na vrh noža)

Umijesimo sve sastojke pa poklopimo loncem da se tijesto odmori (dan prije ili minimalno jedan sat, u najlonskoj vrećici da se ne napravi kora).
Dok tijesto odmara, radimo nadjev (sirenje). 

Nadjev: 
1 ocijeđeni domaći kravlji sir
1 bjelanjak
2 cijela jaja
soli po želji
kosani špinat  (sirovi, prvo ga malo posolimo i iscijedimo da ne bude mokro te stavimo listiće u sirenje)

Sve dobro izmiješamo. Razvaljamo tijesto na stolu. Posudu za pečenje namažemo mašću. Stavimo tijesto u nju tako da gornji dio viri sa strane te namažemo sirenje po donjem dijelu, zatim poklopimo s gornjim dijelom tijesta i zavrnemo rubove. Premažemo pravim domaćim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje (3 velike žlice).

Pečemo na 180 stupnjeva, 20 do 25 minuta.