T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Na nešto više od pola sata vožnje od Samobora smjestila su se pluća grada, ekološki očuvano, biološki raznoliko, poviješću bogato područje Parka prirode Žumberak – Samoborsko Gorje. Područje od 333 km2 zaštićeno je 1999. godine i od tada otvorenih ruku dočekuje zaljubljenike u prirodu i široj javnosti otkriva nevjerojatno bogatstvo i posebnosti svog krajolika, biljnog i životinjskog svijeta te geoloških, arheoloških i kulturnih vrednota.

U specifičnom krajoliku gdje se miješaju obilježja Dinarida, Alpa i Panonske nizine, isprepliću se stara sela i zaseoci sa oranicama, livadama, pašnjacima i šumama. Prirodne i kulturne ljepote i vrijednosti ovog kraja nude posjetiteljima zanimljive pješačke trase, planinarske pohode, otkrivanja pradavnih arheoloških lokaliteta, upoznavanje zaštićenih i ugroženih biljnih vrsta, uživanje u bistrim potocima i skrivenim slapovima te uspone na najviši vrh Samoborskog gorja Japetić kao i do srednjovjekovnog starog grada Okića.

U Parku prirode Žumberak - Samoborsko Gorje možete saznati sve o pradavnim keltskim novčićima “Samoborcima” koji su pronađeni na ovdašnjim lokalitetima, proći Stazom kneževa u Eko centru Budinjak i vidjeti stare grobove-tumule iz starijeg željeznog doba, uključiti se u radionicu Tisućljeće kulinarstva i kuhati po starodobnim, srednjovjekovnim i prapovijesnim receptima, pridružiti se tradicionanim proštenjima kao što je ono Ilinjsko u srpnju na Svetoj Geri, proći poučnom stazom Okićnicom ili pak šetati tragovima ilirske književnice Dragojle Jarnević koja je bila prva žena koja je “svladala” Okić s južne, teže strane i to bosa, a njen uspon na Okić 1843. godine smatra se i uopće prvim hrvatskim alpinističkim pothvatom!

O Parku prirode brinu djelatnici Javne ustanove koja svoje Eko centre ima u Slanom Dolu i Budinjaku uz postaje čuvara prirode u Grdanjcima i Sošicama. Od svibnja traju vikend dežurstva u Centru za posjetitelje u Budinjaku pa je to najbolja polazišna točka za zelenu avanturu u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Više informacija pogledajte na službenim stranicama Parka prirode: www.pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr.