Grad Samobor

Samoborska kremšnita

Samobor je nadaleko poznat po čuvenim samoborskim kremšnitama

Samoborska kremšnita

Toliko je već tekstova napisano o samoborskim kremšnitama, opjevane su i u pjesmama pa se čini kako se više nema što dodati. Sigurno jedan od simbola i prva asocijacija na Samobor u Hrvatskoj i izvan nje. Slastica je to zbog koje svi uvijek rado dolaze i gotovo je nezamislivo da netko posjeti Samobor i ne proba finu laganu žućkastu kremu između prhkog lisnatog tijesta. Zbog nje se čeka i u redu. Postoji nekoliko recepata za ovaj kolač, ali samoborska kremšnita je jedinstvena zbog svoje pripreme.

"Sanoborska kremšnita Sanobor je proslavila". Rijetka je slastica koja se može pohvaliti da je opjevana u pjesmi, a posebno da je pjesma baš o njoj. Pjesmu joj je posvetio Samoborac Joža Prudeus, učitelj i književnik. Ova slastica samo je jedan od proizvoda iz velike gastro baštine grada Samobora.

Možete je pronaći u svakoj slastičarnici, pripremaju je diljem svijeta. Radi se od jaja, mlijeka i brašna. Rekli bi, pa nema tu neke razlike kad su sastojci isti. Ipak, ne rade je svi po istom receptu. Tako kremšnite mogu biti čvrste i guste, slično kao puding. Neki ih rade uz dopunu, pa na površinu, prije gornje kore, stavljaju šlag, drugi je ukrašavaju čokoladnom glazurom. I kore se pripremaju na različite načine, neki vole da su mekše, a drugi da su žilavije. I upravo to čini razlike među naizgled istom slasticom. Pitate li Samoborce, svi će vam reći da je samo samoborska kremšnita ona prava i jedina. Uvijek svježa i topla, pjenasta, topi se u ustima.


 

Priča o samoborskoj kremšniti počinje još 20-ih godina prošlog stoljeća, nakon povratka Đure Lukačića iz Zagreba. Đuro je u zagrebačkim slastičarnicama izučavao zanat, kombinirao recepture majstora od kojih je učio i tako dobio poslasticu koja je proslavila Samobor. Premda se po nekim pričama o porijeklu recepta spominju i utjecaj majstora iz Mađarske, pa čak i Austro-Ugarske, svi sa sigurnošću tvrde da je upravo Đuro Lukačić otac prave samoborske kremšnite. Kremšnite su se počele raditi u slastičarnici Marka Lukačića, Đurina brata, smještenoj na samoborskom trgu. Stanovnici Samobora mogli su si priuštiti obiteljske izlaske i druženja. U Samobor su na izlet dolazili i stanovnici okolnih mjesta, pa tako i Zagrepčani. Sjećate li se kultnog filma “Tko pjeva zlo ne misli”? Upravo je u Samoboru Ana Šafranek ugledala gospona Fulira; upravo u Samoboru planula je ljubavna iskra.