T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

30 godina najstarije hrvatske brdsko-biciklističke utrka XCO Samobor

Ove godine najstarija hrvatska brdsko-biciklistička utrka XCO Samobor u organizaciji BBK Šišmiš Samobor dolazi u svom 30. izdanju i to u nedjelju, 4. lipnja 2023.

30 godina najstarije hrvatske brdsko-biciklističke utrka XCO Samobor

Podjednako je atraktivna biciklistima kao i posjetiteljima, a održava se na jedinstvenoj stazi koja počinje u samom centru Samobora, a vodi kroz najljepše šumske predjele u blizini gradskog središta – Park šumu Tepec, uz kapelu svete Ane, podno Starog grada, uz Samoborski muzej i perivoj. Više od 300 natjecatelja iz cijele Europe prolazi ovu atraktivnu stazu, a činjenica da su start i cilj na Trgu kralja Tomislava magnet je za brojne posjetitelje koji se godinama iznova ovdje vraćaju. Utrka u Samoboru već je godinama jedna od najbolje organiziranih utrka sličnog karaktera, ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu regije pa niti ne čudi da ju osim brojnih stranih natjecatelja vole i oni domaći.

Aktualna je staza među natjecateljima poznata po iznimnoj fizičkoj i tehničkoj zahtjevnosti uz težak, ali atraktivan "balvan" spust te jednako tako zahtjevan spust stubama podno samoborskoga Starog grada.

Prva utrka održana je 1994. na Velikom Dolu pa je ova biciklistička manifestacija najstarija aktualna brdsko biciklistička utrka u Hrvatskoj, te je među starijima u Europi. Uvrštena je i u kalendar Svjetske biciklističke federacije što je dovoljan dokaz na koju su razinu natjecanje podigli samoborski “Šišmiši”. Utrka se boduje i za Kup Hrvatske i Slovenije.

Do sada su na utrci nastupila velika imena svjetske MTB scene: Manuel Fumic, Vlad Dascalu, braća Luca i Daniele Braidot, Tanja Žakelj, Yana Belomoina, Blaža Klemenčić, Barbara Benko, Andras Parti, Alexander Gehbauer, Sergii Rysenko, Catriel Soto, Uwe Hochenwarter kao i najbolji hrvatski MTB vozači Pavao Roset, Đani Simčić, Filip Turk i mnogi drugi.

Prijave i informacije: xco-samobor.bbk-sismis.hr

Objavljeno: 25.05.2023.