T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

Biciklistički spektakl u Samoboru: 31. XCO Samobor 2024.

Atraktivna brdsko biciklistička utrka XCO Samobor uvod je u biciklistički mjesec u Samoboru.

Biciklistički spektakl u Samoboru: 31. XCO Samobor 2024.

31. XCO Samobor ove se godine održava dva dana, za vikend, 8. i 9. lipnja, na atraktivnoj stazi Park šume Tepec u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Šišmiš. Utrka će u Samobor dovesti preko 300 natjecatelja iz cijele Europe, a dodatnu dimenziju i poseban šarm daju joj start i cilj na glavnome gradskom trgu. Uvrštena je u kalendar Svjetske biciklističke federacije, a boduje se i za Kup Hrvatske i Slovenije.

31. XCO Samobor počinje u subotu, 8. lipnja u 14:00 sati, a start najatraktivnijeg dijela utrke, kategorije Elite, bit će istoga dana u 15:45 sati. Proglašenje pobjednika očekuje se u 17:30 sati. Nedjelja, 9. lipnja rezervirana je za kategorije DO 7, 9, 11, 13 i 15, s početkom od 11 sati. Proglašenje pobjednika bit će u 13:30 sati.

Prema pisanju brojnih sportskih medija, utrka u Samoboru godinama je jedna od najbolje organiziranih utrka sličnog karaktera, ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu regije pa niti ne čudi da ju osim brojnih stranih natjecatelja vole i oni domaći. Tome uvelike doprinosi, uz start i cilj u samom srcu grada, i aktualna staza koja je među natjecateljima poznata po iznimnoj fizičkoj i tehničkoj zahtjevnosti, uz težak, ali atraktivan "balvan" spust te jednako tako zahtjevan spust stubama podno Staroga grada.

Osim što ni ovo izdanje neće biti nimalo lako za natjecatelje koji će za dobar plasman morati dati i posljednji atom snage, bit će i izuzetno atraktivno za gledatelje koji će, uz mjere opreza, vrhunske natjecatelje moći pratiti i duž staze - od glavnoga gradskog trga, Samoborskog muzeja, staroga grada, Anindola, park šume Tepec...

O kvaliteti same utrke dovoljno govori i rang natjecatelja koji su na njoj iskušali svoje vještine. Naime, do sada su na utrci nastupila velika imena svjetske MTB scene: Manuel Fumic, Vlad Dascalu, braća Luca i Daniele Braidot, Tanja Žakelj, Yana Belomoina, Blaža Klemenčić, Barbara Benko, Andras Parti, Alexander Gehbauer, Sergii Rysenko, Catriel Soto, Uwe Hochenwarter kao i najbolji hrvatski MTB vozači Pavao Roset, Đani Simčić, Filip Turk, Fran Bošnjak i mnogi drugi.

Utrka se od svojih početaka, 1994., do danas održavala na četiri različite staze: uz najatraktivniju aktualnu stazu, ranijih se godina održavala u Park šumi Stražnik, te u Otruševcu dok su prva njezina izdanja održana na stazi u blizini PD Ivica Sudnik na Velikom Dolu.

Raspis, propozicije i sve informacije o prijavama nalaze se ovdje.

Vidimo se 8. i 9. lipnja u Samoboru!

Objavljeno: 20.05.2024.