T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

Brdo knjiga - festival knjiga i planina

Festival za ljude i autore koji doživljavaju planine na različite načine održat će se u Samoboru, kolijevci hrvatskog planinarstva, te na Samoborskom gorju i Žumberku od 12. do 15. svibnja 2022.

Brdo knjiga - festival knjiga i planina

Prvi festival "Brdo knjiga – Festival planina i književnosti" održat će se u Samoboru, kolijevci hrvatskog planinarstva, te na Samoborskom i Žumberačkom gorju od 12. do 15. svibnja 2022. godine, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Željka Žarka, osnivača izdavačke kuće Libricon, i Milana Majerovića - Stilinovića, novinara, stručnjaka za odnose s javnošću i autora prije dvije godine objavljene knjige "Što sam naučio u planini".

Od početka smo napravili ambiciozan plan i idemo odmah najambicioznije što možemo. Došli smo u kontakt s velikim imenima i reportažne literature vezane uz planine, ali i beletristike, kao što je Paolo Cognetti, koji nam, nažalost, ipak sad ne može doći. No čekamo ga iduće godine. Kako nam je ovo prvi festival, cilj nam je stvoriti zajednicu ljudi koje zanimaju knjige i koji žele razgovarati o tim knjigama. Pa i onima koje su možda objavljene prije nekoliko desetljeća, a ostale su nekako po strani, nije ih se predstavilo na pravi način i zato se nadamo da će mnoge knjige i mnogi autori upravo na našem festivalu dobiti onu publiku koju dosad možda nisu dobivali, a ta publika zapravo postoji.

Jer Libricon, koji objavljuje putopisnu i planinarsku literaturu, ima svoju publiku. Pa i moja je, iako mala knjiga, doživjela lijep prijam. Svaki put kada sam u planinama dogodi mi se da sretnem nekoga tko ju je pročitao i tko ima nešto za reći o njoj. Eto, mi smo jedna mala zajednica koja dijeli nešto zajedničko i želimo otvoriti prostor za kreativno druženje pozivajući i druge da nam se u tome pridruže – poručuje Milan Majerović-Stilinović potom precizno navodeći program festivala hvaleći i vrlo dobru suradnju sa svim kulturnim institucijama grada Samobora.

Tako će prvog dana, nakon otvaranja izložbe starih planinarskih knjiga iz arhiva Hrvatskog planinarskog saveza u Samoborskom muzeju, na večernjem otvaranju festivala u Centru za mlade Bunker on i Matej Meštrović prirediti polusatni performans vezan uz knjigu "Što sam naučio na planini". Uslijedit će gostovanje autora nekoliko knjiga i planinarskih vodiča po BiH Zehrudina Isakovića koji će predstaviti planine BiH.

Drugi dan bit će više alpinistički, s gostima iz Slovenije pa će u večernjim satima, u povodu 70 godina od rođenja autora, biti upriličen panel o kultnoj knjizi Nejca Zaplotnika “Put”.

O toj će knjizi govoriti Zaplotnikova supruga, njezin drugi muž i Zaplotnikov najbolji prijatelj, a dolazi nam i Sinan Gudžević. Zatim će o knjizi “Objem na vrhu sveta” govoriti njezini autori, bračni par Andrej i Marija Štremfelj. Oni su prvi bračni par koji se popeo na Mount Everest, legende alpinizma i velike svjetske zvijezde. A trećeg dana, u subotu, želimo biti interaktivni te će u suradnji s Turističkom zajednicom biti organiziran izlet u Park prirode Žumberak i Samoborsko gorje. Taj dan HGSS će upriličiti demonstraciju vježbi sigurnosti i spašavanja, a bit će prikazan i film o žumberačkim uskocima. U večernjem programu glavni će gost biti Edo Popović koji će govoriti i o književnosti, i o hodanju, i o Velebitu. Te večeri nastupit će i glazbenica Elis Lovrić. A u nedjelju nas, u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, očekuje uspon na Oštrc tijekom kojeg će naši gosti-pisci na odmorištima čitati dijelove iz svojih knjiga. Uglavnom, mi želimo da se naša publika kreće zajedno s nama, da hoda po planinama te čita i sluša dobre priče – kazao je Milan Majerović - Stilinović, dok je Žarak sve dopunio onim dijelom programa koji je osmišljen u obliku raznovrsnih poučnih radionica koje će se održati drugog i trećeg dana festivala, a bit će namijenjene svim uzrastima.

Radionice za osnovnoškolce bit će organizirane u suradnji sa Samoborskim muzejom i Hrvatskim šumama i one bi djecu trebale potaknuti na razmišljanje o prirodi, planinama, šumama... Sve će vrtjeti oko jedne slikovnice koja govori o ciklusu hrasta. Djeca će moći naučiti i kako prepoznati određenu vrstu drveta. Za srednjoškolce pripremamo predavanja primjerena njihovom fokusu, predavanja o himalajskim krajevima. Na radionicama za odrasle vrsni i iskusni planinari te članovi HGSS-a ljudima će govoriti kako se pripremiti za izlet, kako odabrati dobar planinarski ruksak, dobre i udobne planinarske cipele, odjeću, čarape, kako pravilno složiti ruksak... – najavio je Željko Žarak koji je svoje dvije velike strasti, prema knjigama i planinama, spojio osnovavši 2008. izdavačku kuću Libricon, posvećenu izdavanju i popularizaciji kvalitetne publicistike i književnosti inspiriranih planinama. 

Tekst je preuzet s www.vecernji.hr

Objavljeno: 17.03.2022.