T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Korisne informacije

Cikloturizam

Dilema skoro svakog izletnika koji dođe u Samobor uvijek je ista – otkrivati čari grada i okolice pješice ili na biciklu.

Cikloturizam

Planinarske staze Samoborskog gorja i Žumberka dobro su poznate jer postoje već desetljećima, no u zadnje vrijeme sve više zamaha dobiva i ponuda za bicikliste. U proteklih nekoliko godina tako je predstavljeno 7 biciklističkih ruta koje svoj početak i završetak imaju na Trgu kralja Tomislava i sa svojih 150 kilometara ukupne dužine vode kroz najslikovitije samoborske predjele – biciklom se može na Veliki Dol i Oštrc, do Grgosove špilje, Starog grada Okića pa sve do Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje ili do skele u Medsavama.

Prilikom osmišljavanja i uređenja ruta mislilo se na obitelji koje dolaze biciklima na izlet, rekreativce kao i one željne testiranja svojih biciklističkih sposobnosti pa se nudi raspon različitih težina, visinskih razlika i udaljenosti, od najkraće 10-kilometarske rute koja vodi prema Otruševcu do najduže 30-kilometarske koja vodi kroz Rude prema Oštrcu.

Da boravak u Samoboru na dva kotača bude još ugodniji, sve su rute opremljene cikloservisnim stanicama za najhitnije intervencije na biciklima. Tako ih se može pronaći u Kompareovoj ulici u Samoboru, Bregani, kod Izletišta Gogo na Slanom Dolu, u Medsavama te kod Planinarskih domova Ivica Sudnik na Velikom Dolu i dr. Maks Plotnikov na Okiću.

Uz to, tu su i Karavana prijateljstva Vukovar-Ljubljana koja svoju predposljednju stanicu tradicionalno ima u Samoboru, nekadašnji Tour of Croatia, a današnji CRO Race imao je start svojih etapa u Samoboru, a tu se održava i najstarija hrvatska brdsko-biciklistička utrka XCO Samobor.

Sve to nije ništa čudno ako se zna da ljubav Samoboraca prema biciklizmu traje još od kraja 19. stoljeća, točnije 1887. godine kad su onodobni “Šišmiši” predvođeni Mirkom Kleščićem krenuli na biciklima od Samobora do Trsta. Nedugo zatim, 1893. godine osnovano je i Društvo biciklista u Samoboru, a tradicija uživanja u vožnji na dva kotača živa je do danas.

Biciklističke rute i gpx zapise ruta preuzmite ovdje.

Objavljeno: 30.03.2022.