T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Cvjetni korzo

U organizaciji Folklornog ansambla Mladost u Samoboru se održava Cvjetni korzo. Tradicija održavanja te manifestacije seže u daleku 1956. godinu, kada je manifestacija prvi puta održana.
“Želeći oživjeti ovo lijepo događanje pozvali smo na suradnju samoborske osnovne škole i dječje vrtiće. Program priprema te sama realizacija osmišljeni su tako da djeca, sudionici aktivnosti, razvijaju svoju likovnu kreativnost jer su uz pomoć odgajatelja i roditelja sama izrađivala dijelove kostima. Kroz intenzivno uvježbavanje pjesmica i plesnih koraka znatno je obogaćena njihova glazbena i plesna aktivnost kroz koju su se upoznali s dijelom prebogate tradicijske kulture našeg naroda. Takav način rada pripomaže psihofizičkom razvoju djece u ranijoj dobi, jačanju motoričkih sposobnosti, te razvoju sluha.Već u prvoj godini imali smo 330 malih sudionika povorke koji su iz tri pravca popunili Trg Kralja Tomislava i za preko 2000 posjetitelja izveli sinkronizirani desetominutni program sastavljen od dječjih pjesmica i plesova iz naše baštine. Sada na Cvjetnom korzu sudjeluje dvostruko više izvođača” – govori voditeljica FA Mladost, Ivančica Pogrmilović.

O organizatoru

Folklorni ansambl Mladost djeluje u Samoboru neprekidno od 1972. godine, a izrastao je iz Folklorne grupe KUD-a Iskrice pri Osnovnoj školi Samobor. Kroz ansambl je prošlo nekoliko stotina plesača-pjevača i svirača i sve te godine ansambl je imao niz zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu. 
Ansambl radi s djecom od najranije dobi, od vrtićke igraonice. Na probama se usađuju osnovne kulturne vrijednosti, ali i znanja. Cilj nije samo da članovi dođu i nauče korake nekog plesa, već i da znaju odakle potječe taj ples, kako je nastao i slično. Važno je učenje i druženje, jer folklor je skupna aktivnost pa djeca moraju naučiti dijeliti, podržavati jedni druge, naučiti se kompromisima.