T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Galerija Prica

Centralno mjesto samoborske likovne izložbene scene.

Galerija Prica
Tuesday, wednesday, thursday 9 – 14h Friday 13 – 19h Saturday, sunday 10 – 17h Closed during holidays

Galerija Prica utemeljena je na poticaj akademika Zlatka Price, slikara svjetskog formata koji je donirao Gradu Samoboru dragocjenu zbirku svojih slika i skulptura, kao i fotografije kćeri Vesne Price.

Galerija Prica otvorena je 18. listopada 2002. i od tad redovito nudi vrhunske likovne programe kulturnoj javnosti, ali i potiče umjetnike na izlaganje te pomaže razvoju mladih kreativaca. Iza Galerije su brojne likovne suradnje, između ostalih inicirane Pricinim umjetničkim životom u Pečuhu i Taru, kao i projekti poput Trijenala autoportreta.

Stalni postav galerije nalazi se na prvom katu zgrade Hrvatskog doma. Izloženo je tridesetak ulja na platnu, kao i dvije brončane skulpture Zlatka Price, a postav prikazuje sve stvaralačke cikluse u dugogodišnjem radu umjetnika: od ranih radova vezanih za studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, preko “Samoborskog ciklusa”, “Plodova zemlje”, “Ljudi i plodova”, “Anatomije prirode”, pa sve do čuvenog “Tarskog ciklusa” i “Opatijskih kišobrana”. Galerija Prica pohranjuje, čuva i prezentira zbirku donacije Zlatka i Vesne Price, te sustavno prikuplja i obrađuje dokumentaciju o djelovanju ovih umjetnika.

Mala dvorana Galerije Prica, u prizemlju, uglavnom je rezervirana za izložbe umjetnika koji su se odazvali na poziv za izlaganje kao i za kreativne radionice.