T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Grgosova špilja

Jedna je od najpoznatijih prirodnih znamenitosti Samobora i najpoznatija turistička atrakcija.

Grgosova špilja

Jedna je od najpoznatijih prirodnih znamenitosti Samobora – Grgosova špilja, smjestila se na ulazu u mjesto Otruševec i jedna je od onih turističkih lokacija koje su spadaju među najpoznatije samoborske turističke atrakcije. Radi se o jednoj od najljepših špiljica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a zbog bogatog špiljskog nakita proglašena je zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode.

Otkrivena je slučajno, Josip Grgos 1973. godine krenuo je u potragu za sirovinom za gašenje vapna i nabasao na podzemno blago - 30ak metara dugu, 19 metara duboku, sigama bogatu špilju s dvije dvorane. Grgos, kasnije i njegov sin, primili su se uređenja špilje kako bi bila što pristupačnije širem krugu znatiželjnika, a nakon elektrifikacije, špilja je od lokalne atrakcije postala jednim od onih nezaobilaznih punktova koje treba obići kad se dolazi u Samobor.

U međuvremenu je 2007. godine otkrivena i nova, 130metarska špilja, s tri nove dvorane, a trenutno su uređeni hodnici i staze dužine 46 metara. Također, nedavno je nedaleko otkrivena i Jama kod Golog vrha čiji se ulaz otvorio prilikom uređivanja ceste prema Otruševcu. Malih je dimenzija, ali daje naslutiti da nas u budućnosti možda očekuje još spektakularnih iznenađenja iz podzemlja.

Stalagmiti u Grgosovoj špilji ukazuju da je špilja relativno stara, dok tanki stalaktiti sa stropa špilje pokazuju da je još uvijek aktivna u stvaranju novih oblika. Samo treba biti strpljiv kojih desetak tisuća godina, a vrijeme se može prikratiti u obližnjoj gostionici Kod špilje gdje možete dogovoriti I vodiča za obilazak špilje.