T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Hidropatsko kupalište - Vugrinščak

Osvježenje u toplim ljetnim danima.

Hidropatsko kupalište - Vugrinščak
Ponedjeljak - petak:
10:00 - 14:00 za samoborske osnovnoškolce
07:30 – 09:00 za građane
15:00 - 20:30 za građane
Subota, nedjelja, blagdani i praznici:
10:00 - 20:30

Iako se Samobor može pohvaliti blagom klimom, u sve toplijim ljetnim danima svako dodatno osvježenje je dobro došlo. Danas je za sve Samoborce i goste grada rješenje u Samoborskom kupalištu na Vugrinščaku. Uz veliki bazen tu je i manji bazen za djecu, a uz prateći ugostiteljski objekt, u neposrednoj blizini nalazi se igralište za odbojku na pijesku i igralište za djecu.

Bazeni su 2019. godine obnovljeni, a upravljanje njima preuzela je gradska ustanova Sportski objekti Samobor. Tijekom ljeta je razdoblje od 10 do 14 sati namijenjeno besplatnom kupanju samoborske školske djece, dok su termini prije i nakon otvoreni za sve građane.

Inače, popularno samoborsko “hidropatično” kupalište otvoreno je 1889. godine i to zahvaljujući poznatoj samoborskoj snalažljivosti. Naime, godinu ranije stigla je “visoka uputa” iz Beča da se sva pričuvna sredstva Samoborske štedionice moraju poslati u Beč za potrebe proslave godišnjice vladanja Franje Josipa. No dioničari su odlučili kako će umjesto toga svoju “nepokolebljivu odanost caru” iskazati izgradnjom bazena na Vugrinščaku.

Zanimljivo da je Hidropatsko bilo profitabilno samo jednu godinu pa je Samoborska štedionica kupalište prepustila Općini uz odredbu da službenici štedionice imaju parvo na doživotni besplatni ulaz.

Do 1906. godine kupalište je našlo novog vlasnika te je nadograđivano pa je zaživjelo kao “Hidropatički zavod za fizikalnu, hidroterapiju i elektroterapiju s kupeljima ugljičnom kiselinom, vrućim zrakom, parom i masažom”. Otvoreni su i prateći hotel i pansion sa 17 soba, današnja Lavica pa je Samobor dobio novi turistički zamah.

Ulaznica za odrasle stoji 20 kuna, u jutarnjem terminu 10 kuna, djeca do 7 godina kupaju se besplatno uz pratnju odrasle osobe, a djeca od 7 do 14 godina izvan besplatnog termina plaćaju 10 kuna.