T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Kapela svete Helene

Kapela sv. Helene najstarija je kapela samoborske župe.

Kapela svete Helene

Tko i kad je tu kapelu podigao ne može se reći, no veže je se uz postojanje najstarijeg samostana u ovom dijelu Hrvatske, odnosno spominjanje Cistersitske opatije 1277. godine, a vjerojatno je još i starija. Bila je vlasništvo okićkog kneza Ivana. Samobor i okoliš sv. Helene dobio je taj knez godine 1274. od hrvatsko-ugarskog kralja Ladislava za junaštva i usluge učinjene kruni u ratu protiv Tatara.

Potkraj 15. stoljeća cisterciti su morali ostaviti Hrvatsku pred prijetećom turskom silom i tada njihovi posjedi prelaze u vlast Zagrebačkoga kaptola, a među njima i kapela svete Helene. Otada je počela pomalo propadati, a nakon više godina zapuštenosti, 1831. ili 1832. godine dobivena je dozvola za njezino rušenje.

Sadašnja kapelica izgrađena je 1925. godine na temeljima nekadašnjeg cistercitskog samostana na tom području i to na poticaj samoborskog učitelja i kroničara Milana Langa. Danas se o njoj skrbi jedna od najmlađih samoborskih bratovština, Bratovština Svete Helene, a veliko okupljanje događa se svake godine na svetkovinu svete Jelene Križarice.