T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Kornjača ispod Staroga grada

Prirodni fenomen, kamena stijena podno Starog grada, izrodila je legendu o samoborskoj kornjači.

Kornjača ispod Staroga grada

U gradu kao što je Samobor, s tisućljetnim tradicijama, bajkovitim šumama i starim predajama, nije potrebno mnogo da bi se jedan prirodni fenomen, kamena stijena podno Starog grada, izrodila u legendu o samoborskoj kornjači.

Prema predaji iz 15. stoljeća ta je kornjača maslo grofice Barbare Celjske, vladarice Staroga grada i poznate Crne kraljice koja je, baveći se alkemijom, a da napakosti Samoborcima, stvorila ovu veliku kornjaču. Proždljiva neman dolazila bi u grad tražeći da joj se žrtvuju mala djeca sve dok nije ostalo živo još jedino dijete same kraljice. Kad je gladna kornjača krenula prema grofici ova je zamolila svoje dojučerašnje neprijatelje da se počnu moliti kod crkvice sv. Mihalja kako bi njeno dijete bilo pošteđeno.

No Samoborci su zauzvrat tražili da, ukoliko molitva urodi plodom, Crna kraljica napusti grad, a nakon što je ona pristala udario je snažan grom i okamenio kornjaču.Tako su se Samoborci riješili nemani i Crne kraljice, ali legenda kaže da kornjača nije trajno okamenjena – pojavi li se u Samoboru ponovno veliko zlo, kornjača će opet oživjeti.