Grad Samobor

Međunarodna brdsko biciklistička utrka XCO Samobor

Tradicionalna brdsko biciklistička utrka XCO Samobor održava se na atraktivnoj stazi na području Park šume Tepec, sa startom i ciljem na Trgu kralja Tomislava.

Tradicionalna brdsko biciklistička utrka XCO Samobor održava se u lipnju na atraktivnoj stazi na području Park šume Tepec, sa startom i ciljem na Trgu kralja Tomislava. U njoj sudjeluje preko 300 natjecatelja iz cijele Europe. Dodatnu dimenziju i poseban šarm utrci daju start i cilj na glavnome gradskom trgu, što je magnet ne samo za brojne natjecatelje već i posjetitelje koji se godinama iznova ovdje vraćaju.

Organizator ove velike sportske manifestacije je BBK Šišmiš, najstariji aktivni brdsko biciklistički klub u Hrvatskoj. Svoju prvu utrku, 1. XC Samobor 1994., Klub je organizirao na Velikom Dolu u disciplini Cross-Country (XC), te se do danas održava svake godine. Kao takva, ova je manifestacija najstarija brdsko biciklistička utrka u Hrvatskoj, te je među starijima u Europi.

Utrka je uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke federacije, a boduje se za Kup Hrvatske i Slovenije.

Utrka se od svojih početaka, 1994., do danas održavala na četiri različite staze: uz najatraktivniju aktualnu stazu, ranijih se godina održavala u Park šumi Stražnik, te u Otruševcu dok su prva njezina izdanja održana na stazi u blizini PD Ivica Sudnik na Velikom Dolu.

Aktualna je staza među natjecateljima poznata po iznimnoj fizičkoj i tehničkoj zahtjevnosti te kao takva od natjecatelja zahtjeva maksimalan angažman i koncentraciju. Ono što karakterizira ovu stazu su težak, ali atraktivan "balvan" spust te jednako tako i zahtjevan spust stubama podno samoborskoga starog grada.

Uz ove atraktivne spusteve, ne možemo ne spomenuti da utrka prolazi nekim od najljepših dijelova Samobora - glavnim gradskim trgom, Park šumom Tepec, uz kapelu svete Ane, stari grad, Samoborski muzej...