Grad Samobor

Noćna utrka grada Samobora

Tradicionalna noćna utrka grada Samobora koja povezuje sport i ljepote grada.

Tradicionalna Noćna utrka grada Samobora zaživjela je u sasvim novom ruhu. Utrka koju su nekad trčali školarci danas je prava gradska utrka koja povezuje sport i ljepote Samobora.

Utrku organizira Klub cestovnog i planinskog trčanja Samobor, na inicijativu Grada Samobora i Samoborskog športskog saveza, s ciljem revitalizacije nekad popularne utrke. Već u prvoj godini svoga povratka na gradske ulice, Noćna utrka okupila je gotovo 500 trkača.

Prva Noćna trka „Oslobođenja Samobora“ održana je 9. svibnja 1961. u čast 15. godišnjice oslobođenja našega grada, a u organizaciji SS RN i Saveza boraca grada Samobora.

S početkom u 20 sati i startom na Trgu kralja Tomislava u utrci su sudjelovala 32 trkača učenika Škole učenika u privredi, Autoškole i Gimnazije. Prvi je kroz cilj prošao stazu od 1400 m Petar Iviček. Seniori su startali na stazi od 2700 m i startalo je 12 trkača. Pobjednik ove grupe je bio vodnik Lazar Nežić. Pobjednici prve i druge utrke nagrađeni su pokalima, dok su ostali nagrađeni praktičnim sportskim rekvizitima.

U drugoj utrci 1962. godine već je sudjelovalo 137 natjecatelja u tri kategorije (omladinci, omladinke i seniori). Ova utrka od te je godine sve masovnija i prepoznatljiva u gradu Samoboru, ali i šire.