T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Nova turistička atrakcija u Rudniku sveta Barbara

Simulacija rudarskog rova.

Nova turistička atrakcija u Rudniku sveta Barbara

Simulacija rudarskog rova novi je objekt smješten u blizini Rudnika sveta Barbara. Riječ je o 30-metarskoj armiranobetonskoj konstrukciji zamaskiranoj drvom koja svojim izgledom oponaša rudarski rov. Sastoji se od 12 modula dugačkih 2,5 metara i u sebi ima integrirane sadržaje kao što su prostor za vodiče, kovačnica, skladište za alat, prostor za podjelu hrane, sanitarni čvor te otvorene module za radionice i izložbe.

Također, u Rudniku je prije dva mjeseca postavljen i dvojezični hologram. Hologramska projekcija mitskog patuljka Bergmana, prvi je hologram u svijetu ikad postavljen u nekom rudniku.

Simulacija rova i hologram dio su projekta „Rudnik sveta Barbara - Faza III – interpretacijski poligoni“ za koji je Grad Samobor prije godinu dana potpisao ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom turizma i sporta Republike Hrvatske, u okviru nacionalnog programa razvoja javne turističke infrastrukture. Vrijednost ugovora i izvedenih radova iznosi 970.000 kn s PDV-om, od čega je Ministarstvo osiguralo 310.000 kn, a Grad Samobor preostalih 660.000 kn u ovogodišnjem proračunu. Posebno veseli činjenica da Grad Samobor u ovoj izazovnoj godini nije odustao od projekata usmjerenih prema poboljšanju turističke ponude što će mu se sigurno vratiti kroz povećani interes posjetitelja u narednim godinama. Rudari imaju dosta razloga za optimizam budući da je u pripremi nekoliko projekata vezanih uz Rudnik sa Rudarsko-naftno-geološkim fakultetom u Zagrebu, a i Samoborski muzej se sve aktivnije uključuje u razvojne svoje ustrojbene jedinice.

Objavljeno: 02.11.2020.