Grad Samobor

Korisne informacije

Nužna mjera obaveznog korištenja maski za lice

Nužna mjera obaveznog korištenja maski za lice
13.07.
2020.

Obavijest Stožera civilne zaštite grada Samobora.

Danas, u ponedjeljak 13. srpnja 2020. godine na snagu je stupila Odluka o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. 

Ovom Odlukom se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba:

  • zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene,
  • vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu,
  • zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama,
  • zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka,
  • druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Također bismo podsjetili i na Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19, njome su uvedene nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba.

Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja.

Nadalje svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Adresa elektroničke pošte za naše područje je zagreb112@civilna-zastita.hr.

Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika, a temeljem koje Odluke je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijelo Upute i preporuke za okupljanja, koje su vidljive na njihovim stranicama kao i na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Iskoristili bismo priliku da podsjetimo kako su osobe starije životne dobi i kronični bolesnici nadalje u naj rizičnoj skupini te da se osim u nužnim situacijama ne izlažu riziku izlazaka nepotrebno.

Kao i dosad molimo naše sugrađane da se nastave ponašati odgovorno. Jedino pridržavanjem propisanih mjera i uputa svi zajedno sudjelujemo u sprječavanju širenja bolesti.