T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Korisne informacije

Planinarite sigurno!

Mnogi su tijekom aktualne pandemije i lockdowna otkrili blagodati planine i šume, no osim uživanja, potrebno je imati na umu i osnovna pravila sigurnosti ali i očuvanja prirode.

Planinarite sigurno!

Samoborsko gorje i Žumberak sa svojim gorskim šumama, skrivenim slapovima, arheološkim ostacima, prirodnim ljepotama, speleološkim biserima i spektakularnim vidicima sa svojih vrhova, pobrinuli su se da Samobor postane kolijevka hrvatskog planinarstva i jedna od najdostupnijih lokacija za uživanje u ovoj aktivnosti.

Vrhovi Oštrc, Japetić, Plešivica i Okić u Samoborskom gorju, odnosno Tuščak i Sveta Gera na Žumberku, od 499 metara do 1178 metara nadmorske visine, uz sedam planinarskih domova i nebrojene kilometre planinarskih staza kroz pitomu prirodu više od jednog stoljeća mamac su za zaljubljenike u planinarenje.

Mnogi su tijekom aktualne pandemije i lockdowna otkrili blagodati planine i šume, no osim uživanja, potrebno je imati na umu i osnovna pravila sigurnosti ali i očuvanja prirode koja su nekima promaknula!

Osnovna oprema

 • Obuća
  Da čizma glavu čuva, opće je poznata narodna mudrost, a u slučaju planinarenja, dobra je cipela alfa i omega planinarske opreme. Srednje visoke ili visoke gojzerice čuvaju zglob, no sve je više ljudi koji planinare u trekking tenisicama. One nisu preporučljive za potpune početnike, te nisu idealan odabir obuće za mokro, blatno i snježno vrijeme. Gojzerice donose sigurnost, udobnost, suhoću (obratite pozornost da budu od vodonepropusnog materijala), a s iskustvom ćete i sami vidjeti koja vam obuća u kojem vremenu najviše odgovara. Cipele kupujte broj veće od broja kojeg inače nosite, i računajte da će vam nakon nekoliko sati hodanja stopalo biti otečeno i takvo mora stati u cipelu. Također, cipelu birajte prema terenu kojim planirate hodati.
 • Odjeća
  Potrebna vam je topla, brzosušeća i slojevita odjeća (dry fit majice, planinarske hlače, čarape, vodootporna vjetrovka, topliji flis, kabanica...)
 • Ruksak
  Važan dio planinarske opreme je ruksak čiju veličinu birate prema vašoj potrebi te trajanju izleta na koji planirate ići.
 • Štapovi
  Iako nisu obavezan dio opreme, olakšavaju uspon i spuštanje.

Oprema za posebne vremenske uvjete

 • Gamašne
  Korisna dodatna oprema su gamašne koje se stavljaju na potkoljenice od dna gojzerice te štite od promakanja, vode i blata. U ljetnim mjesecima mogu štititi od ugriza zmija i raznih nametnika.
 • Žabice, mini dereze
  Kad padne snijeg i smrzne se tlo - žabice glavu čuvaju. Mogu se pričvrstiti na gotovo svaku obuću i vrlo su koristan dio opreme na zaleđenim terenima.
 • Kapa, šilterica, buff
  Potrebna i u zimskim i u ljetnim mjesecima kako ne biste završili sa sunčanicom. Buff je višenamjenska sportska marama koja osim kao pokrivalo za glavu može služiti i kao zaštita za nos i usta prilikom udisanja hladnog zraka, zaštita od sunca, potkapa, šal...

Slaganje ruksaka
Svatko ima svoj sistem slaganja ruksaka, no ne propustite u njega staviti osnovne stvari:

 • Prva pomoć i astrofolija (pogledajte sadržaj prve pomoći i naučite ga koristiti u pojedinim situacijama)
 • voda (ovisno o vašim potrebama)
 • hrana (također ovisno o osobnim potrebama), energetske čokoladice, suho voće i sl.
 • rezervna odjeća, vjetrovka, kabanica
 • čeona lampa
 • zviždaljka
 • osobne stvari, dokumenti, novac
 • puna baterija na mobitelu (i power bank)

Odabir staze i priprema
O željenoj planini i rutama informirajte se na stranicama planinarskih društava i Hrvatskog planinarskog saveza i odaberite rutu prikladnu vašoj kondiciji. Postoje brojne aplikacije putem kojih možete skidati karte, pratiti planinarske staze i snalaziti se po šumi. Crveno-bijeli krugovi na drveću su markacije - pratite ih! Držite se obilježenih staza, ukoliko izgubite markaciju, vratite se istim putem nazad dok ju ne pronađete, pričekajte prvog planinara i upitajte za savjet.

Neke od ruta možete pronaći i na našoj stranici: Planinarske rute Samoborskim gorjem i Žumberkom.
Planinarska karta Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje
Karta planinarskih ruta grada Samobora

Planinarski bonton

 • Na planini ostavljajte samo tragove svojih stopa
  Svo smeće koje napravite tijekom izleta, nosite sa sobom: čikove, folije, omote, bočice... Ničemu od toga nije mjesto u prirodi!
 • Poštujte prirodu i druge planinare
  Ne radite buku i ne ponašajte se kao da je šuma samo vaša. Osim što to smeta životinjama, smeta i drugim planinarima koji su u prirodu došli pronaći svoj mir. Lijep planinarski običaj je pozdravljanje drugih planinara u prolazu, a po bontonu prvi pozdravljaju oni koji se penju gore.
 • Planinarska skloništa nisu besplatne kuće za odmor
  Skloništa grade generacije planinara, brinu se za njih i održavaju ih kako bi se hodači imali gdje skloniti u slučaju lošeg vremena, hladnoće i kiše. Ostavljajte skloništa čistima, nacijepajte drva za sljedeće korisnike, počistite za sobom!
 • Svi za jednoga...
  Kod planinarenja u grupi, prilagodite tempo najsporijem hodaču. U planini se nikoga ne ostavlja! Pomozite unesrećenima, podijelite hranu s onima koji nisu došli u planinu dovoljno pripremljeni...
 • Ne berite cvijeće, ne lomite grane
 • Dajte svoj doprinos
  Pokupite smeće s puta, uklonite granu sa staze ili prepreku s puta. Učinite izlet ljepšim onima koji dolaze nakon vas.

Svima koji su tek počeli planinariti, želimo dobrodošlicu u Samoborsko gorje!

Objavljeno: 19.01.2021.