T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Poučna staza Izvori života

Želite li saznati kako su naši pretci skrbili za „izvore života“ te koja je njihova važnost posjetite malu kršku uvalu u selu Dane.

Početna
točka
Završna
točka
Trajanje:
45 min
Težina:
1/5

Na području Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje osmišljena je poučna staza Izvori života, a kao što njen naziv i sugerira, riječ je o stazi kojoj je u fokusu voda. Pripremajući se za nju, iskrčena je vegetacija, očišćen okoliš, a lokacije koje su nekad korištene kao izvori vode za lokalno stanovništvo su uređeni. Svega desetak minuta vožnje od Eko – centra Budinjak trasa staze označena je drvenim stupovima na kojima se nalaze pločice s obavijestima o smjeru kretanja i točkama na stazi.

Poučna staza upoznat će vas s načinima korištenja vode naših predaka, zašto su danas lokve i izvori zapušteni te koja je njihova važnost za očuvanje biološke raznolikosti. Oko tih nekoliko izvora pitke vode i par lokvi nekad su se ljudi okupljali ne samo kako bi namirili svoje i potrebe stoke za vodom ili kako bi ih iskoristili za pranje, nego su one bile važno društveno čvorište i mjesto života društvene zajednice.

Preuzmite kartu: GPX ili KML