Grad Samobor

Korisne informacije

Pozitivni turistički rezultati u 2019. godini

Pozitivni turistički rezultati u 2019. godini
10.01.
2020.

Zagrebačka županija u 2019. godini zabilježila je 139.720 turističkih dolazaka, što je za 14 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine (123.008). Porastao je i broj noćenja za 12 posto i to sa 205.003 na 229.827.

Od ukupnog broja dolazaka, 107.821 gostiju bili su inozemni gosti, a 31.899 domaći gosti. Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije 169.732 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 60.095 noćenja.

U 2019. godini Zagrebačku županiju najviše su posjećivali turisti iz Kine i Južne Koreje, a zatim tradicionalno gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i SAD-a. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor i Jastrebarsko.
Turisti su najviše odsjedali u hotelima, objektima u domaćinstvu te kampovima, a prema organizaciji  dolazaka čak 75 posto ih je dolazilo individualno, dok ostalih 25 posto agencijski.

Što se Samobora tiče, povećanje broja turista u posljednjih godinu dana u prvom redu može se zahvaliti 23. svjetskom susretu Spačeka koji se održao od 30. srpnja do 4. kolovoza 2019. godine. Brojni su pokazatelji da je 23. svjetski susret Spačeka u Samoboru, prvi put održan u Hrvatskoj, bio pun pogodak i da je svojim doprinosom turističkom imidžu Samobora ali i naše zemlje zaista zavrijedio to da ga je Hrvatska turistička zajednica svrstala u 30 top događaja u Hrvatskoj. Kao što su organizatori iz Hrvatskog 2cv Citroen kluba i željeli, oborili su rekord u broju okupljenih vozila izvan Francuske. Uz 8.000 u Francuskoj, do sada je rekord držao Vinadio u Italiji, gdje je 2003. godine bilo 3.765 vozila, a u Samobor je došlo 3.858 vozila iz čak 40 država. U njima je stiglo i više od 8.000 spačekista, a došlo ih je pogledati još i 4.000 posjetitelja u 6 dana. U protekloj godini bilježimo najviše turista iz Njemačke, Francuske, Bugarske, Italije, Nizozemske, BiH, Koreje, Austrije i Slovenije.

Uz tradicijsku ponudu Samobora manifestacijski turizam sve se više pokazuje kao oblik turizma koji privlači posjetitelje koji ostvaruju velik udio u noćenjima. Uz spomenuti susret Spačeka, Samobor ima 194. godine dugu tradiciju Samoborskog fašnika (ove godine održava se od 14. do 25. veljače), brojne kulturne (Samoborska glazbena jesen, Samobor jazz festival), zabavne (Bitka kod Samobora 1441.), gastronomske (Proljetni sajam, Salamijada, Dani Rudarske greblice) i sportske manifestacije (Grand Prix Croatia, Međunarodna brdsko biciklistička utrka XCO Samobor te brojne trkačke manifestacije).

Samobor je kao turistička destinacija prepoznat i po prirodnim ljepotama te očuvanim bogatstvom šuma, livada, gorskih vrhova, izvora, potoka i špilja desetljećima privlači brojne turiste, planinare i izletnike. Svi oni ovdje nalaze oazu mira i ljepote. Samobor je okružen parkom prirode Žumberak - Samoborsko gorje koji pruža niz atrakcija, mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi te aktivnosti od planinarenja i biciklizma do paraglidinga. Porast popularnosti aktivnog turizma i povratak prirodi vidljiv je i u Samoboru te je Turistička zajednica grada Samobora sukladno tome obilježila sedam biciklističkih ruta, a u posljednje je vrijeme uočen i ponovni porast interesa za planinarstvo, te planinarska društva i klubovi koji djeluju na našem području organiziraju sve veći broj izleta po Žumberku i Samoborskom gorju. U tom je smislu izrađena turistička planinarska karta kako bi se turistima olakšalo snalaženje na tom području. Također, organizira se i sve više trkačkih događanja, od cestovnih utrka do popularnog traila, a novost je uvrštavanje Samobora u SightRun mobilnu aplikaciju koja spaja trčanje i turističko razgledavanje.