Grad Samobor

Događanja

Razgovor: Martina Paladina o aktualnostima i planovima

Razgovor: Martina Paladina o aktualnostima i planovima
10.07.
2017.

Razgovor s Martinom Paladina, direktoricom Turističke zajednice grada Samobora.

Martina Paladina na čelu je samoborske Turističke zajednice nešto manje od godinu i pol dana. Kao bivša djelatnica TZ Samobor i s iskustvom u privatnom turističkom sektoru u zemlji i inozemstvu, na mjesto direktorice došla je s jasnim ciljem i vizijom samoborskog turizma. Nedugo nakon početka njezina mandata u Samobor i našu Turističku zajednicu počela su stizati značajna strukovna priznanja, a povod ovom razgovoru su aktualnosti, dosadašnja ostvarenja u turizmu Grada Samobora i daljnji planovi i koraci.

- Krenimo od aktualnih događanja. Što je sve napravljeno u ovoj godini?

- Ovog proljeća postavili smo dvojezične interpretacijske ploče na zaštićenim građevinama u centru Samobora, koje će itekako biti na korist ne samo turistima pri upoznavanju našega grada, već i Samoborcima koji možda nisu znali koje sve arhitektonske vrijednosti u gradskoj jezgri imamo. Pred sam početak ljeta smo u suradnji s našim biciklističkim klubovima Šišmiš i Krpelj te ostalim partnerima izradili 7 biciklističkih ruta na području Grada Samobora, napravili kartu na kojoj je opisana i označena trasa kao i neke od znamenitosti koje su im dostupne na tim putevima. Osim u tiskanom obliku, koje svi mogu dobiti u našem uredu, staze se lako prema kodovima mogu pregledati i na pametnim telefonima. Dakako, postavljena je i signalizacija na prometnicama.

Nadalje, u pripremi je postavljanje još većeg broja turističke signalizacije, jer se u međuvremenu otvorilo dosta novih objekata sa smještajnim kapacitetima, ugostiteljskih lokala i drugih objekata/lokaliteta koji udovoljavaju kriterijima za tzv. "smeđu" signalizaciju. Projekt je sveobuhvatan i bit će realiziran tijekom ljeta, a nadamo se da ćemo imati dovoljno financijskih sredstava za njen završetak, jer je projektom predviđena i zamjena dotrajale signalizacije te potrebne izmjene već one postojeće.

- O kojim se novim kapacitetima radi i o kakvim količinama?

- Mi u Samoboru još uvijek pričamo o malim brojkama. Unatoč tome što bilježimo velik interes, nemamo dovoljno kapaciteta, pogotovo onih hotelskih. Samoborci su prepoznali trend porasta putovanja turista te otvaraju svoje privatne objekte kao smještajnu ponudu, čime postižemo raznolikost ponude koja je danas turistu vrlo značajna.

- Koje novitete biste još izdvojili?

- Sve ovo o čemu smo pričali prati i nova internet stranica, a radilo se o projektu koji je rezultirao time da naši sugrađani, gosti, posjetitelji i svi zainteresirani sada na jednom mjestu mogu pronaći sve potrebne informacije o samom Samoboru i događanjima u gradu. Stranica je povezala kulturne i sportske institucije, servisne informacije, gradsku stranicu i našu Turističku zajednicu pa je zainteresiranima puno lakše doći do traženih podataka. Napominjem i ovim putem da se stranica svakim danom ažurira i nadopunjuje upravo zbog svoje kompleksnosti te ovim putem pozivam sve da sudjeluju u izradi i poboljšanjima, dajući svoje prijedloge, ali i kritike. Vjerujem da samo zajedničkim radom možemo stvoriti bolje rezultate.

- Krenulo je Ljeto u Samoboru. Što sve nudite Samoborcima i turistima?

- Ljeto u Samoboru pokrenuli smo prošle godine i trudimo se svake godine uvrstiti još nešto novo. Tako smo ove godine uz već postojeće programe uveli subotnje jutarnje sportske aktivnosti, a u večernjim satima traje Opušteno ljeto na Trgu Matice hrvatske, gdje možete u miru sjesti i pročitati neko lagano ljetno štivo.

- Ostale najave?

- Već krajem ljeta krećemo u pripremu sljedećeg Fašnika, ali o tome ćemo detaljnije i više moći reći početkom jeseni, a pripremamo i novo izdanje turističkog plana grada.