T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Ribolov na Bregančici

Ribolov u Parku prirode uz istinski doživljaj pravih divljih riba koje su gotovo nestale u Europi.

Početna
točka
Završna
točka

Športski ribolov se često povezuje sa izrazima rekreacijski ribolov ili ribolov iz zabave. Smisao je u traženju i hvatanju ribe pomoću pribora za športski ribolov, a ne radi jela ili prodaje ribe.

Riječica Bregančica dijeli se na tri revira (I., II. i III.) od kojih svaki ima svoj režim. Svaki od tri revira obilježen je pločama s uputama na koji način se ponašati tijekom ribolova.

Revir I. obuhvaća područje od izvora do početka rezervata u Gabrovici (ušće potoka Mala vodica) i nalazi se u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Ovdje je dozvoljen ribolov isključio na umjetnu mušicu i mušičarski pribor. Ne smiju se koristiti udice veće od broja 14. Zabranjena je upotreba udica sa kontrakukicama. U ovom reviru sezona počinje 1. svibnja, a završava 30. rujna.

Revir II. počinje u Gabrovici iza rezervata (ušća potoka Usklopeca, uz gostionicu "Gabrovica"), a završava kod velikog slapa u Grdanjcima. I ovdje se smije loviti isključivo na umjetnu mušicu i mušičarski pribor. Dozvoljen je ulov samo kalifornijske pastrve od dva komada dnevno, minimalne veličine 30 cm. Iznimno, može se zadržati samo jedan primjerak potočne pastrve trofejne veličine, teže od dva kg. U ovom reviru sezona počinje 1. svibnja, a završava 30. rujna.

Revir III. se proteže od velikog slapa u Grdanjcima sve do ušća u Savu. Ribolov je ovdje dozvoljen samo na umjetne mamce s mušičarskim i varaličarskim priborom. Ne smije se koristiti leptir varalica manja od broja 2. Ulov je ograničen na dvije ribe dnevno, minimalne veličine 30 cm za potočnu i kalifornijsku pastrvu. Ribolovna sezona u ovom reviru počinje 1. travnja i traje do 30. rujna.

Svaka riba, bez obzira na veličinu, mora se pusititi po sistemu "ulovi i pusti".

Zabranjeno je loviti potočne rakove.

Tijekom jednog dana smije se loviti samo u jednom reviru rječice Bregančice.

Kontakt:
ŠRD Samobor: srdsamobor1@gmail.com
Tajnik: Dražen Martić M: +385 (0)92 1558714