T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

Samoborske jaslice u Vatikanu

Jaslice Lidije Momić na međunarodnoj izložbi.

Samoborske jaslice u Vatikanu

Šesto izdanje međunarodne izložbe „100 jaslica u Vatikanu“ održat će se na Trgu svetog Petra od subote, 9. prosinca 2023. do nedjelje, 7. siječnja 2024. godine.

Ove su godine među 100 odabranih božićnih jaslica i one Lidije Momić iz Samobora. Kompozicija je to od dvadesetak likova, čine je pastiri u različitim minijaturnim narodnim nošnjama drevne samoborske župe svete Anastazije koje predstavljaju sve tipove samoborske narodne nošnje. Samoborske jaslice predstavljat će Hrvatsku u bogatstvu narodnog ruha samoborskog kraja.

U Društvu sv. Izidora Seljaka Udruge Ekosspiritus od 2016. godine djeluje grupa jasličara koju vodi Vlasta Hržić. Okuplja desetak članova koji od različitih materijala izrađuju božićne jaslice i dosad su izradili tridesetak kompozicija. Priredili su i nekoliko izložbi, a zadnja izložba o Božiću 2022. godine bila je u Samoborskome muzeju. Izložbu je pratio katalog pod nazivom „Božićni običaji u Samoboru i okolici s naglaskom na božićne jaslice“.

Jaslice je za izložbu u Vatikanu nominirao Etnografski muzej iz Zagreba pri kojemu je 2004. godine osnovana Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Čitav projekt postavljanja samoborskih jaslica u Vatikanu bilo je moguće realizirati duhovnim praćenjem vlč. Josipa Čuliga, upravitelja župe Duha Svetoga u Noršić Selu, na čijem teritoriju djeluje Udruga Ekosspiritus, i financijskom pomoći Grada Samobora.

Objavljeno: 08.11.2023.