T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Stari grad Lipovec

Kaže se da su u strahu velike oči, a moguće da je upravo zbog njih nastala drevna utvrda Lipovec

Stari grad Lipovec

Nakon provale Mongola koju je kralj Bela IV. uspio preživjeti zahvaljujući bijegu i pomoći brojnih plemića i pučana, među kojima su bili stanovnici trgovišta Samobora kao i Ivan Okićki, kralj je odlučio novim utvrdama osnažiti obrambene mogućnosti svog kraljevstva. Stoga je zaslužnim plemićima dozvolio izgradnju pa je tako knez Ivan u susjedstvu svoje veće utvrde Okića dao 1251. godine izgraditi manju kopiju, utvrdu Lipovec.

Na 582 metra nadmorske visine Lipovec je smješten na vrhu čunjasta brijega, nešto skriveniji od pogleda od “starijeg brata blizanca” Okića. No, slični su tlocrtno, a i sudbina Lipovca je bila slična onoj Okića: prelazak iz jedne plemićke obitelji u drugu sve dok nije napušten tijekom 17. st. jer više nije odgovarao ni stambeno, a niti obrambeno.

Danas je Stari grad Lipovec samo sjena svoje nekadašnje snage, ostale su tek legende o turskom groblju negdje u blizini, ostalom nakon Osmanlijskog pokušaja osvajanja, a ruševine su postale zanimljiv planinarski punkt. Staza za Lipovec vodi od Šoićeve kuće, a do starog grada se stiže za nešto više od 20 minuta hoda.