T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Staza kneževa

Povratak tisućama godina u prošlost, uz jedinstvene prirodne zanimljivosti Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Početna
točka
Završna
točka
Trajanje:
2
Težina:
1/5

Odvojite li samo dva sata vremena za laganu šetnju, “zelenim vremeplovom” možete se vratiti tisućama godina u prošlost i upoznati jedinstvene prirodne zanimljivosti koje krije Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje. S početkom u Eko centru Budinjak, Staza kneževa vodi kroz nešto više od 4 kilometra prirode i nudi uvid u bogatu budinjačku prošlost, u krajobrazu što su ga ljudi tisućljećima stvarali i održavali živeći u suglasju s prirodom.

Kružna staza označena je drvenim stupovima na kojima se nalaze pločice s obavijestima o smjeru kretanja i točkama na stazi, a deset punktova nudi deset različitih i jedinstvenih priča: od očuvane prirode i geoloških fenomena kao što su lokve, ponikve, travnjaci i jame koja nosi ime “Židovska kuća” do arheoloških nalaza iz starijeg željeznog i rimskoga doba.

Najatraktivniji su stari grobni humci-tumuli, njih 140 koji su smješteni podno naselja i bedema iz starijeg željeznog doba. U njima su pronađeni razni onodobni predmeti, od oružja i nakita do svakodnevnih uporabnih predmeta, a posebno mjesto zauzima brončana kaciga pronađena u kneževskom tumulu koja je i dobila naziv “tip Budinjak”. U samim kneževskim tumulima više je grobova, s kneževim u središtu, a uz njih su se nalazili vrijedni posmrtni prilozi koji svjedoče ne samo o važnosti pokojnika, nego i o važnosti i bogatstvu ovog kraja u pradavna vremena. Uz stručnu pratnju ona će ponovno zaživjeti pred vašim očima na Stazi kneževa.

Preuzmite kartu: GPX ili KML