T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

Staza “Upoznajmo šumu” u Park šumi Stražnik – najljepša učionica na otvorenom

Edukativno-rekreativna staza “Upoznajmo šumu” uređena je s ciljem vraćanja ljudi prirodi, posebno najmlađih uzrasta te jačanja svijesti o potrebi očuvanja bioraznolikosti.

Sredstva za nju dobivena su iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, ukupna vrijednost projekta je 830 tisuća kuna, od čega se 80% financira sredstvima EU.Dalibor Udovič iz tvrtke Montera, koja je odradila posao uređenja staze, pojasnio je da je staza duga 332 metra, napravljena od hrastovine, kružnog je profila, s dva ulaza od kojih je jedan sa planinarske staze koja dolazi iz smjera Samobora, a drugi je kod križanja Ulice Maje Strozzi i Ulice Pod brezom.

O prirodnom bogatstvu koja vas čeka na toj lokaciji govorila je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek, istaknuvši da je ljepota Park šume Stražnik primjećena još 1970. godine kad je i zaštićena, a zajedno s Park šumom Tepec – Palačnik čini prepoznatljivu vizuru Samobora.

– Sunčani Stražnik mješovita je šuma koja se sastoji od smreke i pitomog kestena te u manjoj mjeri bukve i hrasta kitnjaka, a posebnost ovog područja čini crni bor, crnogorično stablo iz porodice borovki. Šetnja borovom šumom olakšava disanje osobama koje imaju problema s dišnim organima tako da vjerujemo da će ovo postati novo omiljeno šetalište Samoboraca, ali i Zagrepčana koji su oduvijek voljeli dolaziti u samoborski kraj. Ipak su šume pluća naše planete.

Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativnih zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza. Ova staza predstavlja malu školu u prirodi, a poučnim tablama i učionicom na otvorenom nastoji se dati prikaz šumskog bogatsva, značaja šuma i opće korisne funkcije šuma, šumskih sastojina, upoznavanja s osnovnim karakteristikama pojedinih vrsta stabala i šumskih životinja, s naglaskom na održivo gospodarenje šumama i zaštićenim područjem. Izgradnjom Poučne staze omogućavamo lokalnoj zajednici povratak prirodi i jačanje svijesti o potrebi očuvanja bioraznolikosti s naglaskom na edukaciju svih, a posebno mladih naraštaja – istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten.

Izaslanik ministrice poljoprivrede Igor Đurišević naglasio je pak kako je ovo jedan od 230 sličnih projekata koji su na isti način sufinancirani tijekom 6 godina te najavio da se od 1. siječnja nastavlja s financiranjem novih projekata. Posebno ga veseli, istaknuo je, da se ovakav projekt ostvario u blizini urbanog naselja pa je zato svima besplatno dostupan u svako doba godine.

Stazu je službeno otvorio zamjenik župana Ervin Kolarec koji je istaknuo da je Zagrebačka županija kroz ovu šetnicu postala bogatija te da će ona biti mjesto okupljanja ljudi, gdje će se moći uživati u rekreaciji i u prirodi.
– Samobor je izletnička destinacija i nema sumnje da će ovo mjesto biti jako posjećeno, posebno u vrijeme vikenda gdje će ovdje vrvjeti, nadam se, od posjetitelja. Naša županija želi kroz projekte kao što je ovaj zadržati status “zelenog prstena” i vjerujem da će projekti poput ovog biti razgranati te da ćemo svjedočiti takvim projektima i u drugim gradovima i općinama Zagrebačke županije – rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec te zaključio kako će ovo biti najljepša učionica na otvorenom.

 

Tekst je preuzet s www.radiosamobor.hr

Objavljeno: 03.11.2022.