Grad Samobor

Tradicionalni obrti

Tradicionalni obrti

Samoborski kraj je od davnih dana obilovao zanatskim profesijama koje su se razvijale sukladno razvitku naselja i samoga grada. Ne postoje pisani dokazi na temelju kojih bismo mogli datirati najstarije obrtničke cehove u Samoboru, ali se vjeruje kako se razvijaju već od 16. stoljeća. Oni su, kao i u drugim sredinama, nastajali iz nekadašnjih bratovština. Broj obrtnika u Samoboru bio je uvijek značajan; 1754. godine zabilježeno je ukupno 148 obrtnika iz 28 različitih zanimanja. Za to doba, to je zaista značajna ekonomska i komercijalna snaga.

U prošlom stoljeću jedan od najistaknutijih zanata u Samoboru bio je mlin. Tada se govorilo: "mlinarstvo je najbolja trgovina, mlinar je gospodin." Mljelo se zimi i ljeti, ukoliko je voda potoka Gradne dopuštala i ako se imalo što mljeti. Kožarstvo je također bilo među jačim lokalnim zanatima od davnina. Pogodan smještaj Samobora i puno vode doprinijeli su ranom razvoju ovog obrta. Bilo je također mnogo čizmara, kožara, klobučara, proizvođača dugmadi.
 

Zahvaljujući mnogim obrtničkim obiteljima, čiji su preci bili članovi nekih cehova, imamo do danas mnogo sačuvanih dokumenata, zakona i propisa na temelju kojih možemo pratiti njihove aktivnosti kroz stoljeća. U našim domovima čak i danas možete naći proizvode tih starih majstora. Poštujući vječnu obiteljsku tradiciju, ljudi koji ovdje žive nastavljaju i dalje s radom u malim obrtima i uglavnom privatnim poduzećima.

Medičarstvo, licitarstvo, proizvodnja kristala i druge tradicionalne obrte moguće je danas posjetiti u privatnim malim radnjama te se upoznati s ovim, već zaboravljenim obrtima. Sigurno nećete požaliti kupite li neki od ovih proizvoda koji su ujedno i prigodan poklon.