T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

WRC Croatia Rally 2023.

Croatia Rally će treću godinu uzastopce biti jedna od trinaest utrka Svjetskog prvenstva u najzahtjevnijoj automobilističkoj disciplini. Velik broj gledatelja tradicionalno se očekuje u Smerovišću, gdje se nalazi popularni „lakat-zavoj”.

WRC Croatia Rally 2023.

Već u prva dva izdanja strani su mediji natjecanje na hrvatskom asfaltu zbog zahtjevnosti i epskih završnica nazvali klasikom. Ceremonijalni start i cilj te servisno parkiralište bit će smješteni u Zagrebu, a natjecanje će se od 20. do 23. travnja odvijati na području pet županija.

Najbolje rally posade svijeta očekuje 20 brzinskih ispita. Natjecatelji i gledatelji upoznat će nekoliko hrvatskih regija, vidjeti prekrasne krajolike – doline, planine, šume i more, ali i povijesne znamenitosti poput dvoraca i crkava koji ovom rallyju stvaraju savršenu kulisu. Dosadašnja dva izdanja WRC natjecanja u Hrvatskoj odlučena su na posljednjem brzinskom ispitu (Power Stageu), što je podizalo uzbuđenje do maksimuma. Ovogodišnji itinerer doživio je tek manje izmjene, što bi trebalo jamčiti još jedan uzbudljiv rally. Na području Zagrebačke županije vozit će se četiri brzinska ispita, tri u petak i jedan u subotu. Velik broj gledatelja tradicionalno se očekuje u Smerovišću, gdje se nalazi popularni „lakat-zavoj”.

Prošlogodišnji WRC Croatia Rally okupio je uz staze brzinskih ispita čak 310.000 gledatelja. Oni su, zajedno s natjecateljima, prema studiji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, generirali potrošnju od 105 milijuna eura. Trećina posjetitelja stigla je izvan Hrvatske, uglavnom iz susjednih zemalja, ali bilo je i onih koji su putovali i nekoliko tisuća kilometara da bi na licu mjesta uživali u bravuroznim vožnjama u automobilima koji predstavljaju vrh tehnološkog razvoja. Posade se u najjačoj, WRC1 kategoriji, natječu u hibridnim automobilima koji u kombinaciji benzinskog i elektromotora razvijaju više od 500 konjskih snaga.

Objavljeno: 20.03.2023.