T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Youngmasters festival

Zanimljiv učenicima mnogih zemalja Europe i Svijeta, Youngmasters Festival okuplja predavače i mlade glazbenike međunarodne reputacije. Raznolikost Youngmastersa nije prisutna samo u odabiru instrumenata već i u dopunskim stručnim, umjetničkim i edukacijskim sadržajima koji se tijekom trajanja ljetne škole nude polaznicima i njihovim pedagozima. Osim već ustaljenih nastavnih oblika za aktivne polaznike poput individualne nastave instrumenta, komornog i orkestralnog muziciranja te rada na dionicama, novost je i jedan manje zahtjevan program pod nazivom Ljetni orkestar za gitariste i gudače. Učenici i studenti koji prvenstveno vole takav način muziciranja mogu sudjelovati u radu orkestra, a da nisu nužno aktivni polaznici programa ljetne škole ili majstorskog tečaja.

Učenicima i studentima glazbe Youngmasters je prilika za otkrivanje novih akustičkih i inspirativnih prostora za izvođenje, što će im pružiti obilje glazbenih doživljaja i obogatiti njihov boravak u Samoboru. Na kraju će svojim završnim nastupima i sami postati dio te velike festivalske svečanosti.

Broj individualnih satova razlikuje se u izboru ljetne škole ili masterclassa, a skupna tematika, međusobno slušanje, komorna glazba i orkestar gitara zajednički su objema koncepcijama.

LJETNA ŠKOLA

Ljetnu školu u pravilu pohađaju učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola, s naglaskom na obradi novo uvježbanih skladbi, radu na instrumentalnoj tehnici, na prstometima, intonaciji, zatim na razumijevanju glazbenih oblika, prepoznavanju i primjeni raznolikih zvučnih boja. Učenici svakodnevno pohađaju individualne satove, rade u malim homogenim grupama (2-3 učenika), sudjeluju u radu ansambla ili orkestra, dnevno uvježbavaju po dionicama, a tijekom trajanja kursa svaki učenik nastupa na minimalno dva koncerta. Na završnom Gala koncertu organizator izabire nekoliko najuspješnijih sudionika koje nagrađuje prigodnim poklonima sponzora.

MASTERCLASS

Masterclass nudi četiri sata individualne nastave te prisustvovanje ostalim satovima koje vodi predavač; svaki od prijavljenih treba odabrati još tri polaznika dnevno, čije će satove pratiti. Svi polaznici Masterclassa obradit će jednu skladbu u sklopu tria ili kvarteta gitara pod mentorstvom jednog od predavača te se s istom predstaviti na završnom koncertu. Polaznici također sudjeluju u ansamblu ljetne škole gitare s kojom će imati zajedničke probe. Za vrijeme trajanja ljetne škole organizira se jednodnevni piknik na samoborskom Vugrinščaku, a svi polaznici nastupiti će na dva koncerta: na jednom u glazbenoj školi i na jednom izvan nje.

LJETNI ORKETAR

U  sedmoj sezoni svog djelovanja Youngmasters nudi novi dodatni projekt. Ovoga puta to je Ljetni orkestar. Otvoren je svim učenicima čiji je ljetni prioritet svirati u velikom ansamblu. Tako se ovog  ljeta u Samoboru prvi puta u rad orkestra mogu uključiti i učenici koji nisu nužno polaznici majstorskih tečajeva i ne sudjeluju u individualnoj nastavi Ljetne škole. Ljetni je orkestar osobito osvježenje za gitariste i gudače koji do sada nisu imali priliku sudjelovati u radu takvog glazbenog korpusa. Temeljiti  rad na orkestralnoj partituri  te sekcijske probe dionica donijet će svakom pojedincu napredak u  čitanju notnog teksta, ali i napredak u instrumentalnim vještinama.

Dodatne informacije: https://youngmasters.com.hr/