T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Youngmasters Festival

Godina za godinom i došli smo do jubilarne 10. međunarodne ljetne škole mladih glazbenika. Ove godine organizatori žele u jednakoj mjeri naglasiti edukativni, kulturni i turistički značaj Youngmastersa tijekom proteklih 10 godina.

Tijekom proteklog desetljeća na Youngmastersu je redovito stvarana sinergija umjetničkih i edukativnih sadržaja, najčešće usmjerena na vrlo stručna područja: od instrumentalnih vještina do ekskluzivnih muzikoloških tema. Od analize kompozicijskih tehnika do predstavljanja graditelja instrumenata ili pak promocija nedavno objavljenih nosača zvuka. Nekoliko posljednjih sezona Youngmasters teži poticanju kritičkog mišljenja, demokratskih načela i aktivne verbalne komunikacije, te organizator zadnjih godina uvodi javne tribine i debate bliske glazbenoj edukaciji. No, ono što je najvažnije za mladog umjetnika i interpreta scenski je nastup. Zato se na Youngmastersu svake godine realiziraju tradicionalni koncerti, čiji ih nazivi na svjetskim jezicima određuju prema vremenskom ili prostornom elementu: Le Concert du Matin, Moment Musical, Concertino classico, Twilight Concert, Tea Time Concert , Concerto finale, Grand Concert. Le concert du Salon.

Festivala su također akustički i scenski jedinstveni prostori grada Samobora. Koncerti u takvim prostorima za publiku su zanimljiv doživljaj, a za polaznike dragocjeno koncertantno iskustvo: Kapela sv. Mihalja, Salon kurije Hamor, Dvorac Kiepach (Lug), Ljetna scena MMA, Atrij kavane Livadić. Ključna ideja Festivala je integriranje mladih profesionalnih izvođača s onima koji su tek na putu da to postanu, čemu je osobito posvećen jedan od koncerata pod nazivom Youngmasters Gala koncert.

Suočeni s novim izazovima sukladno pandemiji Covid-a 19, organizatori su prošle godine otkrili nove mogućnosti za javne nastupe u središtu grada: open air scena u parku iza Samoborskog Muzeja. Upravo je to prostor koji je i ove, 2021. godine izabran za održavanje slavljeničkog Youngmasters Gala koncerta. Uz nekolicinu vrhunskih mladih umjetnika, polaznika ovogodišnjih majstorskih tečajeva, nastupit će etablirani glazbeni umjetnici iz Hrvatske i Europe. Pozornica s velikim koncertnim glasovirom bit će smještena na otvorenom prostoru živopisnog parka iza starog dvorca glazbenika Ferde Livadića, a uz zanimljivo ambijentalno osvjetljenje, drveće i nisko raslinje postat će prirodna scenografija. Video zid će pratiti događanja na sceni u i oko nje. Cijeli događaj bit će dostupan kao live stream koncert na You tube platformi.

Na koncertu će nastupati proslavljeni hrvatski pijanist Aljoša Jurinić, ugledna gitaristica iz Španjolske Margarita Escarpa te violinist Marco Graziani. Bečka pijanistica Nataša Veljković svirat će solo i s violončelistom Tobiasom Stosiekom i slovenskim flautistom Markom Zupanom. Uz Youngmasters gudački kvartet predstavit će se Lovro Peretić višestruki pobjednik glasovitih europskih gitarističkih natjecanja, a u Kvintetu Eurostrings pobjednika slušat ćemo gitariste iz čak 5 različitih zemalja. Tu su još i ugledni samoborski glazbenici: gitaristica Morana Pešutić, klarinetist Mihael Paar i saksofonist Lovro Merčep te dvoje polaznika majstorskog tečaja solo pjevanja po izboru čuvene pjevačke pedagoginje Claudie Visce.

Raznolik program obuhvatit će skladateljske velikane europske klasične glazbe kroz povijest. Dužno poštovanje hrvatskoj glazbenoj baštini iskazat će se izvedbom skladbi hrvatskih skladatelja od razdoblja klasike do danas.

Dodatne informacije: youngmasters.com.hr