T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Zbirka Josipa Prudeusa

U Osnovnoj školi Samobor, svima na korist i radost, smjestila se zbirka jednog učitelja.

Zbirka Josipa Prudeusa
Otvoreno tijekom školske godine utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati.
Posjet grupa i ostalim radnim danima moguć je uz prethodnu najavu.

U jednoj sobi, na katu Osnovne škole Samobor, svima na korist i radost, smjestila se zbirka jednog učitelja. No Josip Prudeus je i puno više od toga. Dovoljno je samo na tren zakoračiti u “Jožinu sobu”: 300 umjetničkih slika, 200 keramika, stotine notnih zapisa 156 pjesama, stotine DVD-a, VHS-a, kao i 3.000 knjiga. To nije “samo” učitelj. Niti “samo” kolekcionar koji je 46 godina, do prosvjetne penzije, sakupljao stvari. To je velik čovjek. Koji zna da potaknuti nekoga na dobro, na nešto novo, kreativno, znači više od svega doniranog u zbirci.

Josip Prudeus je objavio 25 samostalnih knjiga, gotovo da nema dječjeg časopisa u kojem nije bio suradnik, uvršten je u pet antologija hrvatskoga pjesništva, uređivao zbirke, pisao predgovore, scenarije dokumentarnih filmova, božićnih koncerata u Ciboni, kao i nekoliko emisija Lijepom našom.

Jedan je od utemeljitelja Škole stvaralaštva darovitih učenika Novigradsko proljeće; Večeri hrvatske ljubavne poezije na Ljubičinu grobu; oko 200 pjesama uglazbili su mu, između ostalih Arsen Dedić, Pero Gotovac, Siniša Leopold, Tomislav Jozić, Željko Bradić. Utemeljitelj je i prvi urednik programa za djecu i mladež Hrvatskog katoličkog radija, a kao dugogodišnji promidžbeni djelatnik autor je stotinjak imena proizvoda, tvrtki tv spotova i drugog. Također i naziva Vatreni! za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Kao učitelj radio je u mnogim osnovnim školama: Brod na Savi, Sibinj, Rab, Bregana, Noršić Selo, Grdanjci, Mrkopalj, Novalja, Novigrad, a Odbor za dodjelu državne „Nagrade Ivan Filipović“ donio je odluku o dodjeli ovog najvećeg priznanja za životno djelo 2008. Josipu Prudeusu, učitelju, nastavniku hrvatskoga jezika i povijesti u Osnovnoj školi "Samobor" za promicanje pedagoške teorije i prakse.